Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tovább él, aki pontosan szedi a gyógyszerét

kategória: Magas vérnyomás

Amióta megfelelő gyógyszerekkel eredményesen tudják kezelni a magas vérnyomást, vizsgálatok egész sora bizonyította, hogy ezáltal jelentősen csökkenthető a szélütés vagy a szívinfarktus kockázata. Egy évtizedekkel korábban végzett tanulmány résztvevőinek ismételt vizsgálata most először azt is igazolta, hogy a hatékonyan csökkentett vérnyomású beteg jóval tovább is él.

A különböző hatásmódú vérnyomáscsökkentők hatékonyságának bizonyítására számos nagyszabású vizsgálatot folytatnak. Ezek közé tartozik az alapvetően vizelethajtó hatású klórtalidon tanulmányozása, amelyet a nyolcvanas évek közepén vizsgáltak. a vizsgálat alanyainak szisztolés vérnyomása (a vérnyomásmérés első értéke) volt emelkedett. A betegek megfigyelése öt évig tartott. A gyógyszer hatékonyan csökkentette a vérnyomást és ezzel együtt az agyi katasztrófa és az infarktus gyakoriságát. Minden betegnek javasolták, hogy folytassa a gyógyszer szedését.

Két évtizeddel később újravizsgálták a vizsgálat alanyainak állapotát, beleértve azokét is, akik a tanulmány során a hatásos tablettától megkülönbözhetetlen álgyógyszert, placebót szedtek. A halálozási statisztikák egyértelműen bebizonyították, hogy a hatásos vérnyomáscsökkentőt pontosan szedő betegek átlagos életkilátása szív-és érrendszeri halálozás szempontjából jelentősen hosszabb volt, mint a kezeletlen csoport tagjaié, a teljes időszakra vonatkozóan a klórtalidon kezelés mintegy 31 százalékkal javította az életkilátásokat.Animáció: HáziPatika.com

2012.01.21 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések