Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tovább akar élni? Szerezzen barátokat!

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia, Stressz

Az, akinek erős kapcsolatai és több közeli barátja van, akár 50 százalékkal is megnövelheti az élettartamát - állítják kutatók. Ez az eddig viszonylag elhanyagolt tanács, ha megfogadják, legalább olyan pozitív hatással lehet az egészségre, mint a dohányzásról való leszokás vagy éppen a rendszeres testmozgás.

"Azt régóta tudjuk, hogy a barátságok jó hatással vannak az egészségre, ám ezek a kapcsolatok az életünket is meghosszabbíthatják, ezért sokkal nagyobb a jelentőségük, mint azt korábban gondoltuk" - mondta Julianne Holt-Lunstad, az utah-i Brigham Young Egyetem kutatója, egy 148 kutatás eredményeit összefoglaló kutatásra hivatkozva. A kutatássorozatban több mint háromszázezren vettek rész, és az alanyokat átlagosan hét és fél évig követték.

A kutatásokban nemcsak azt vizsgálták, hogy hány barátja van valakinek vagy hogy tartós kapcsolatban él-e, de azt is, mennyire bízik az alany a barátaiban, milyen benyomásai vannak az ismerőseiről, vagy mennyire érzi úgy, hogy számíthat másokra.

Szinte minden eredmény azt mutatta, hogy azok, akiknek több barátjuk van és erősebbek a szociális kötődéseik, azok egészségesebbek és tovább is élnek, mint akik inkább zárkózottak vagy magányosabbak. Ez a pozitív hatás ráadásul független volt a vizsgált alany nemétől, korától, általános egészségi állapotától és az esetleges halál okától egyaránt.

Holt-Lunstad szerint a barátok segítenek megküzdeni az egészséget igencsak veszélyeztető stresszel, de az erős szociális kapcsolatoknak közvetlen hatása is van: a barátok inspirálóan hatnak, és bátoríthatnak minket arra, hogy együnk egészségesebben, mozogjunk többet vagy szokjunk le a dohányzásról.

2010.08.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések