Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Törődött öregkor hormonhiány miatt

kategória: Férfi problémák, Hormonok, Öregedés

A tesztoszteronszint az idős férfiaknál valószínűleg arra is hatással van, mennyire érzékenyek és sérülékenyek - állítja egy új kutatás.

Több mint 3600, hetven évnél idősebb ausztrál férfi adatainak vizsgálatával a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói arra bukkantak, hogy az átlagosnál alacsonyabb tesztoszteron-szinttel rendelkező idős urak esetében az időskori elgyengülés, gyengeség és törékenység sokkal nagyobb arányban jelentkezik, mint azoknál a társaiknál, akiknél a hormonszint az átlagos értéknek megfelel.

A Journal of Endocrinologyban megjelentetett eredmények újabb bizonyítékként szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a tesztoszteron-szint és az időskori, férfiaknál jelentkező betegségek között erős kapcsolat létezhet. A szakemberek már nem kételkednek ebben, az őket foglakoztató kérdés inkább az, hogy vajon mit lehet tenni ez ellen.

Az ausztrál vizsgálatban résztvevő 3600 idős férfi közül az átlagos tesztoszterin hormonszint alattiak esetében az időskori állapotromlás sokkal valószínűbb volt, illetve annak a lehetősége, hogy 7 éven belül megjelennek náluk az erre utaló jelek és egészségügyi változások. A kutatást vezető Dr. Zoe Hyde szerint az azért még korai volna, hogy hormonterápiát javasoljanak az egészségromlás megelőzésére, hiszen olyan, nagy mintával dolgozó klinikai próbákat kell ehhez lefolytatni, amelyek bizonyíthatják, hogy a tesztoszteron-szint megfelelő értéken tartásával elkerülhetőek az alacsony hormonszint miatt jelentkező időskori egészségügyi problémák. 

A tesztoszteron hormon szerepe a férfi szervezetben a csontsűrűség fenntartásában, az izomtömeg és -erő, valamint a vörösvértest termelés folyamatában kiemelkedően fontos. A hormon szintje természetesen csökken a kor előrehaladtával és már korábbi kutatások is összefüggést mutattak ki az alacsonyabb tesztoszteron-szint és az olyan betegségek kialakulása között, mint a diabétesz, a depresszió a csontritkulás, de még az alacsonyabb élettartam is összefüggésbe hozható az alacsonyabb tesztoszteron-szinthez. Egyelőre azonban semmilyen bizonyított módszer nem utal arra, hogy a tesztoszteron hormon pótlásával az időskori betegségek kialakulása megelőzhető volna a férfiaknál. A legjobb tanács a szakértők szerint még mindig az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és mozgás az idősek számára is.

2010.05.29 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések