Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tönkreteszi a lányokat a szexuális zaklatás

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Férfi problémák, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Pszichológia, Szexológia

A szexuális zaklatás jelentősebb egészségkárosító hatással jár a tinédzsereknél, mint az egyéb erőszakos cselekedetek - állítják a Michigan-Dearborn Egyetem, és a Sothern Maine Egyetem munkatársai.

Tanulmányukban azt állítják, hogy a lányok és a szexuális kisebbség szenvednek leginkább ezektől a visszaélésektől, miközben az Egyesült Államokban az iskolák jelenlegi erőszak prevenciója alábecsüli a szexuális zaklatás egészségügyi jelentőségét.

James Gruber és Susan Fineran kérdőívet töltöttek ki a 522 tinédzsrrel, amelyben beszámoltak arról, hogy milyen gyakran tapasztaltak szexuális zaklatást, kik voltak ez elkövetők, és mi volt a reakciójuk.
Összehasonlították az erőszakos cselekedetek és a szexuális zaklatás áldozati hatásait, életkor, gyakoriság és az okozott egészségkárosító hatás függvényében.

Kiderült, hogy kevesebb szexuális zaklatás volt mint erőszakos cselekedet. A tanulók 52 százaléka élt át "általános" erőszakot, és 35 százalékukat zaklatták szexuálisan.

A fiúkat és a lányokat azonos mértékben inzultálták, a szexuális kisebbség (homoszexuálisok, leszbikusok, biszexuálisok) esetében mindkét viselkedésforma gyakoribbnak bizonyult. A fenti viselkedésformák egyaránt károsak az áldozat egészségére nézve.

Miután egyéb stresszel járó eseményeket is számításba vettek, mint például válást, költözést, szerelmet, törvényellenes cselekedetet, Gruber és Fineran úgy találta, hogy a szexuális zaklatás okozza a legnagyobb egészségügyi károsodást mindkét nemnél.

Bár számszerűen nagyjából ugyanannyi fiút és lányt zaklattak szexuálisan, figyelemre méltó, hogy a lányokra és a szexuális kisebbségre sokkal rosszabb hatással volt: alacsonyabb önértékelést, hanyatló mentális- és fizikális egészséget, valamint több traumás tünetet okoz náluk, mint a fiúknál.

A szerzők álláspontja szerint a jelenlegi iskolai gyakorlat, mely a szexuális zaklatást az erőszakos cselekedetek körébe sorolja, eltereli a figyelmet arról, hogy ez egy komoly egészségügyi kérdést jelentő probléma.
Vitatott, hogy amennyiben külön foglalkoznának a szexuális zaklatás prevenciójával, az mennyiben kapna valóban megkülönböztetett figyelmet, hogy egészséges környezetben nőhessenek fel a gyermekek.

2008.04.26 09:21:23

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések