Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tönkreteszi a lányokat a szexuális zaklatás

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Férfi problémák, Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Pszichológia, Szexológia

A szexuális zaklatás jelentősebb egészségkárosító hatással jár a tinédzsereknél, mint az egyéb erőszakos cselekedetek - állítják a Michigan-Dearborn Egyetem, és a Sothern Maine Egyetem munkatársai.

Tanulmányukban azt állítják, hogy a lányok és a szexuális kisebbség szenvednek leginkább ezektől a visszaélésektől, miközben az Egyesült Államokban az iskolák jelenlegi erőszak prevenciója alábecsüli a szexuális zaklatás egészségügyi jelentőségét.

James Gruber és Susan Fineran kérdőívet töltöttek ki a 522 tinédzsrrel, amelyben beszámoltak arról, hogy milyen gyakran tapasztaltak szexuális zaklatást, kik voltak ez elkövetők, és mi volt a reakciójuk.
Összehasonlították az erőszakos cselekedetek és a szexuális zaklatás áldozati hatásait, életkor, gyakoriság és az okozott egészségkárosító hatás függvényében.

Kiderült, hogy kevesebb szexuális zaklatás volt mint erőszakos cselekedet. A tanulók 52 százaléka élt át "általános" erőszakot, és 35 százalékukat zaklatták szexuálisan.

A fiúkat és a lányokat azonos mértékben inzultálták, a szexuális kisebbség (homoszexuálisok, leszbikusok, biszexuálisok) esetében mindkét viselkedésforma gyakoribbnak bizonyult. A fenti viselkedésformák egyaránt károsak az áldozat egészségére nézve.

Miután egyéb stresszel járó eseményeket is számításba vettek, mint például válást, költözést, szerelmet, törvényellenes cselekedetet, Gruber és Fineran úgy találta, hogy a szexuális zaklatás okozza a legnagyobb egészségügyi károsodást mindkét nemnél.

Bár számszerűen nagyjából ugyanannyi fiút és lányt zaklattak szexuálisan, figyelemre méltó, hogy a lányokra és a szexuális kisebbségre sokkal rosszabb hatással volt: alacsonyabb önértékelést, hanyatló mentális- és fizikális egészséget, valamint több traumás tünetet okoz náluk, mint a fiúknál.

A szerzők álláspontja szerint a jelenlegi iskolai gyakorlat, mely a szexuális zaklatást az erőszakos cselekedetek körébe sorolja, eltereli a figyelmet arról, hogy ez egy komoly egészségügyi kérdést jelentő probléma.
Vitatott, hogy amennyiben külön foglalkoznának a szexuális zaklatás prevenciójával, az mennyiben kapna valóban megkülönböztetett figyelmet, hogy egészséges környezetben nőhessenek fel a gyermekek.

2008.04.26 09:21:23

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Találkozás a halállal

Nemigen szoktunk beszélni róla, szépítjük, kerüljük, hárítjuk a testi elmúlás gondolatát is, akár magunkról, akár szeretteinkről van szó, nem tudunk mit kezdeni a rettenetes valósággal. Milyen hát a halál, testközelből?

tovább


Szponzorált hirdetések