Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tönkreteheti a fogakat az éjszakai nassolás

kategória: Fog- és szájbetegségek, Táplálkozás

Dán kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az éjszakai falatozás komolyan rongálja a fogakat.
A kutatók 2217 dán személy egészségügyi adatait vizsgálták és arra a következtetésre jutottak, hogy az éjszakai nassolás jelentősen növeli a fogak romlásának kockázatát, bármilyen típusú ételről is legyen szó. A Koppenhágai Egyetem kutatócsapata szerint ennek oka a megváltozott nyáltermelődés, ami az éjszaka folyamán általában lecsökken.

Elegendő nyálra van szükség ahhoz, hogy az ételmaradékokat eltávolítsa a szájból - magyarázzák a szerzők az Eating Behaivours című, étkezési szokásokkal foglalkozó folyóiratban megjelent tanulmányukban. A Koppenhágai Egyetem tudósai egyesült államokbeli kollégáikkal közösen, egy korábbi vizsgálatba bevont, 2217 dán ember orvosi adatait vizsgálták. Közülük 173-an (8 százalék) az "éjszakai nassolók" kategóriájába tartoztak. Ők a napi kalória-bevitelük legalább egynegyedét vacsoraidő után fogyasztják, és hetente minimum kétszer felkelnek egy kis falatozásra a holdvilágnál.  

Mikor a kutatók megvizsgálták, hogy mi történt a résztvevőkkel a 6 éves időszak alatt, jelentős felfedezésre jutottak. Az éjszakai nassolóknak több foguk romlott el a vizsgált periódus alatt úgy, hogy olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a kor, a dohányzás és cukor-, valamint szénhidrátfogyasztás. 

Lehet, hogy a fogorvosok nem tudják lebeszélni pácienseiket az éjszakai lakmározásról, de Dr. Jennifer Lundgren és kollégái szerint mindenképpen figyelmeztetniük kell őket ennek veszélyére. "Fontos, hogy a gyakorló orvosok időt fordítsanak a szájhigiéniás nevelésre, és szükség esetén megfelelő kezelést nyújtsanak" - teszik hozzá. 

A Brit Fogászati Egyesület tudományos szakértője, Prof. Damien Walmsley így fogalmazott: "az éjszakai étkezés során, amikor a száj a legszárazabb és az ételmaradványok tovább maradnak a szájban, megsokszorozódik a cukor és a savas ételek-italok fogromboló hatása. Fogaink romlását lelassíthatjuk, ha minden nap legalább kétszer fogat mosunk, mégpedig fluorid tartalmú fogkrémmel. Az egyik fogmosás közvetlenül lefekvés előtt legyen, és ha lehetséges, az esti fogmosás előtti órában már csak vizet igyunk." 

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések