Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tompalátás, kancsalság - kisgyerekkorban kell kezelni!

kategória: Gyermek-egészségügy, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Szemészet

A tompalátóság csak akkor gyógyítható, ha a gyermek 6 éves kora előtt felismerik és kezelni kezdik, de más szemrendellenességek is jól kezelhetők, ha korán felismerik ezeket. Épp ezért a szemész szakma komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy hazánkban is kidolgozzák a gyermekszemészeti szűrések rendjét - mondta dr. Németh János, a Semmelweis Egyetemi Szemészeti Klinikájának Igazgatója, a "Fókuszban a látás" program szakértője.

Médiatár főoldal
animáció

Rövidlátás és távollátás

Rövidlátás és távollátás
A gyermekek látását újszülött korban teljes körűen és kötelezően szűrik, vizsgálják, de ezután már csak iskoláskorban vizsgálja meg a szemet szakember.
És bár az iskolai szűrővizsgálatok hatékonyak, a közben lévő időről sem lenne szabad elfeledkezni, mert a gyermek jó látása múlhat ezen! - hívják fel a figyelmet szemészek.

A szakma javaslata szerint a látást ellenőrizni kellene születéskor, majd a szem fejlődését egy éves és három éves korban, valamint az iskola előtt és az iskoláskor alatt is.
Ekkor kell felismerni a szem fejlődési-rendellenességeit, a veleszületett, valamint a korai életkorban kialakuló öröklődő szembetegségeket, gyulladásokat, a súlyosabb fénytörési hibákat, a kancsalságot és tompalátóságot. Javítani kell tehát az első néhány év szemészeti szűrésén - adnak hangot véleményüknek a szakma képviselői.

A szülőknek a következőt tanácsolják a szakemberek:
Figyeljék meg gyermekük szemét. Ha a két szem nem párhuzamos (kifelé vagy befelé fordul a tekintet) orvosi kontroll szükséges.

A gyermek szemmozgása ugyan még az első hónapokban koordinálatlan, de később párhuzamossá válik, vagyis mindkét szemgolyó ugyanabba az irányba tekint.
Ez ugyan kissé bonyolultnak hangzik, de a gyermek szeme előtti fényforrás képe a szaruhártyától szimmetrikusan tükröződik, ha normális a szem. Ha nem szimmetrikus, akkor érdemes szakértőnek megmutatni.

Szintén otthon elvégezhető vizsgálat 3-4 éves korban, hogy a szülő külön-külön takarja le a gyermek szemeit, mutasson kedvenc könyvéből kisméretű képeket. Ha a kicsi jól lát, akkor meg tudja nevezni őket.

A szemészek figyelmeztetnek arra is, hogy a gyerekek napi 4 óránál többet ne töltsenek képernyő előtt, ha számítógépeznek, tartsanak óránként 10 perc szünetet, ne nézzék túl közelről a televíziót, és a számítógép monitorjától is legalább 40-60 cm-re üljenek.

2008.09.15 10:06:07

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések