
Együnk tojást, vagy ne együnk?
kategória: Táplálkozás
A tojással kapcsolatos vélemények évről évre megosztják a szakembereket, az utóbbi időben azonban kezdték újra elismerni jótékony hatásait, sőt a legutóbbi kutatások kimutatták, hogy nemcsak a szívre van jótékony hatással, hanem még a fogyásban is segít.Kanadai szakemberek nemrégiben ismét arra intettek mindenkit, hogy bánjanak óvatosan a tojással, ugyanis akik hetente legalább kettőt fogyasztanak belőle, azok nagyobb eséllyel vannak kitéve különféle szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Helen Bond, a Brit Dietetikai Szövetség szakembere szerint ez a nézet szembemegy a jelenleg uralkodó hivatalos állásponttal.
Néhány évvel ezelőtt Bruce Griffin, a Surrey Egyetem professzora kimutatta, hogy a tojás nincs rossz hatással a koleszterinszintre. Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban egy tanulmány pedig egyenesen arra hívta fel a figyelmet, hogy segít megfelelő szinten tartani a vérnyomást. Ugyanezt a vonalat követték az Alberta Egyetem tudósai is, akik felfedezték, hogy a tojássárgája két fontos aminosavat is tartalmaz, és két nyers tojássárgájában majdnem kétszer annyi antioxidáns van, mint egy almában.
Arra is fény derült, hogy a mai tojások jóval egészségesebbek, mint a harminc évvel ezelőttiek. 70 százalékkal több D-vitamint tartalmaznak és kétszer annyi szelént, emellett 20 százalékkal kevesebb zsír, 13 százalékkal kevesebb kalória és tíz százalékkal kevesebb koleszterin van bennük.
Mindezek fényében a brit Egészségügyi Minisztérium álláspontja az, hogy nyugodtan fogyasszunk annyi tojást, amennyit akarunk, ha mellette kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk, hiszen összességében el lehet mondani, hogy pozitív hatásai mellett a negatívok eltörpülnek.
2012.08.14 00:02:00
forrás: Medipress
Kapcsolódó hírek, érdekességek
