Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rossz hír evésre sarkall

kategória: Stressz, Táplálkozás

A kedvezőtlen gazdasági hírek hatására megnőhet az ember kalóriaigénye, mivel a nehéz időszakban a magasabb stressz-szintet több evéssel próbáljuk kompenzálni - állapította meg egy új tanulmány. A kutatók megfigyelése szerint a kísérletnek azok a résztvevői, akik rossz híreket hallottak, átlagosan 40 százalékkal több ételt fogyasztottak, mint a semleges híreket hallgatók. A kutatók azt is észrevették, hogy a rossz hírek hatására a résztvevők jellemzően magasabb kalóriatartalmú ételeket választottak.

A kísérlet során a résztvevőknek azt mondták, hogy egy újfajta édességet kell letesztelniük, és két tálat tettek eléjük. A kutatók azt állították, hogy az egyik tálban magasabb, a másikban pedig alacsonyabb kalóriatartalmú cukorka van, pedig valójában semmi különbség nem volt a két tál édesség között. A teszt előtt azonban a résztvevőknek posztereket mutattak, melyek vagy semleges tartalmúak, vagy nyomorgással, szenvedéssel kapcsolatos témájúak voltak. A kutatók megfigyelték, hogy a negatív tartalmú posztereket megtekintő résztvevők közel 70 százalékkal nagyobb arányban választottak a magas kalóriatartalmú édességből, míg azok a résztvevők, akik semleges tartalmú posztereket néztek, ők ugyanis egyforma arányban választottak a magas és az alacsony kalóriatartalmú cukorkából.

"A kísérletből egyértelműen kiderült, hogy a tesztalanyok nem az ízük miatt választották a több kalóriát tartalmazó édességet, mivel a két tálban teljesen egyforma cukorkák voltak. Minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a rossz hírek hatására az emberek több, és kalóriadúsabb ételekkel próbálnak kompenzálni" - magyarázta Juliano Laran, a Miami Egyetem Üzleti Iskolájának marketing docense, a tanulmány szerzője.

A teljes tanulmányt a Psychological Science című pszichológiai szakfolyóirat legújabb számában publikálták.

2013.02.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


Szponzorált hirdetések