Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Őszinte mosolyra várunk

kategória: Pszichológia

Nem mindegy, hogyan mosolygunk a másikra, az emberek ugyanis őszinte mosolyt várnak másoktól, nem érik be udvarias mosolyokkal - állítja egy tanulmány a Psychological Science című folyóiratban. Az angliai Bangor Egyetem pszichológusa és a kutatás vezetője, Erin Heerey szerint most először bizonyosodott be, hogy az alapvető reakciókat vezérlő folyamatok szerepet játszanak a társadalmi interakciókban.

Elmondása szerint, bár nincs két ugyanolyan emberi interakció, az emberek mégis sikeresen koordinálják verbális és nem verbális megnyilvánulásaikat a kommunikáció során. Az udvariassági mosolyokat például akkor alkalmazzuk, amikor a társadalmi normák ezt igénylik, az őszinte mosoly azonban sokkal spontánabban jelentkezik. Mivel ez utóbbi a valódi jutalom a kommunikációban, az emberek ezt a fajta reakciót várják embertársaiktól.

A megfigyelésen alapuló vizsgálat kimutatta, hogy a frissen összeismerkedő idegenek egymáséhoz hasonló mosollyal köszöntik egymást; ez lehet őszinte vagy udvarias, ám az őszinte mosolyra hamarabb alakul ki pozitív reakció. Ehhez hasonlóan, a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálat azt mutatta ki, hogy az alanyok hamarabb tanulják meg az őszintén mosolygó társaikhoz tartozó kombinációkat, mint az udvariasan mosolygókét, ami azt bizonyítja, hogy az őszinte mosolynak nagyobb jutalomértéke van.

Erin Heerey szerint a kutatás pozitív hozadéka, hogy többet tudhattunk meg a kritikus fontosságú emberi reakciókról. Ez elősegítheti a társadalmi interakciót is érintő betegségek, például az autizmus vagy a skizofrénia kezelését.

2013.06.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Törékeny biztonság

Idősebb korban, amikor már nem olyan éles a szem, a fül, lassulnak a reflexek, könnyebben érhet bárkit baleset. Még jobban kell vigyázniuk azoknak, akiket a csontritkulás is sújt. Érdemes jó előre felkutatni a lakásban is az esetleges veszélyforrásokat.

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések