Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Több stroke-os esethez hívtak mentőt az elmúlt 2 hónapban!

kategória: Balesetek, elsősegély, Neurológia, Szív- és érrendszeri betegségek

Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik, tehát a Magyar Stroke Társaság /MST/ égisze alatt elindított, két hónapig tartó kampány elérte célját - olvasható az erről kiadott sajtóközleményben.

Az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, sokkal hamarabb kérnek segítséget - összesítették eredményeiket a szakemberek. Jól tudják, hogy minden perc számít, hiszen, ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi Stroke központba, úgy sokkal nagyobb esélye van a túlélésre.
A Magyar Stroke Társaság április elsejétől országos kampányt indított, ezzel is felhívva a társadalom figyelmét a stroke veszélyére, az időablak jelentőségére.


Az időfaktor fontosságát jelképezte a kampány jelmondata is "Stroke - Ne késlekedj" - "Minden perc számít". Mint a felmérések mutatják, még mindig nagyon sokan nincsenek tisztában a szélütés tüneteivel, szívesen várnak, gondolván, hogy másnapra kialusszák a rosszullétet, nem is számítva arra, hogy ezzel mekkora bajt okoznak nemcsak maguk, hanem a közvetlen környezetük és a társadalom számára is.

Számtalan tünet jelzi a szélütés érkezését, ezek a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcél (arcizmok, kar, láb bénulása az egyik testfélén), hirtelen kialakuló beszéd megértési zavar, szóformálási nehézség, hirtelen bekövetkező látászavar, mint kettős látás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség, hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, koordinációs zavarok, a térérzékelés hirtelen elveszítése, hirtelen memóriazavar.

A Társaság szerette volna, hogy a kampány hozzájáruljon a Magyarországon egyre nagyobb teret hódító stroke visszaszorításához, a szélütést kísérő szövődmények csökkentéséhez, az azonnali orvosi ellátáshoz, különös tekintettel, az azonnali vérrögoldásra. Csiba László az MST elnöke hangsúlyozta, a stroke megelőzhető, gyógyítható, ám csak akkor várható gyógyulás, ha a kezelés három órán belül elkezdődik. Ehhez azonban szükséges a mentőszolgálattal való szoros együttműködés, hiszen a gyorsaság életet menthet.

Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője végigkísérte a kampányt, jelenlétével, nyilatkozataival erősítette azt. Mindvégig azt hangsúlyozta, hogy a szélütés tüneteinek észlelésekor azonnal hívják a mentőt, hiszen az időablaknak a beteg szempontjából igen nagy jelentősége van.

Dr: Valikovics Attila a B-A-Z megyei Kórház Stroke Osztályának vezetője úgy véli, hogy a kampánynak köszönhetően megnőtt a vérrögoldások száma, a betegek sokkal hamarabb hívnak segítséget, ezáltal időben kapják a megfelelő orvosi ellátást.

Dr. Pápai György az OMSZ Kelet-Magyarországi orvosigazgatója is hasonló véleményen van, az elmúlt két hónapban, mint mondta megnőtt a hívások száma, több beteg került időben a Stroke Osztályra, ezáltal több ember életét sikerült megmenteni. Akkor örülne igazán, ha minden stroke beteg időben megkapná a kezelést, ennek azonban az a feltétele, hogy a tünetek észlelésekor azonnal hívják a 104-t. Egy biztos, hogy ebben a régióban országosan is példaértékű a Stroke Osztály valamint a mentőszolgálat együttműködése, mely az egyedileg kialakított, jól működő modellnek köszönhető.

A Stroke Napon nagy sikerrel zajlott a városligeti rendezvény. Ezt bizonyítja a szűrésre jelentkezők nagy száma, amely elérte a 9000-t, és az intenzív érdeklődés az egészségügyi tanácsadó sátraknál. A kampány és a Stroke nap hatékonyságát felmérések is alátámasztják.

A "Ne késlekedj!" kampányt megelőzően megkérdeztük az utca emberét, milyen ismeretekkel rendelkezik a stroke-ról. A 160 megkérdezettnek csupán az egyharmada tudott arra a kérdésre válaszolni, melyek a stroke tünetei. Ugyanez volt az arány a 3 órás időablak és a mentők hívásának fontosságára vonatkozó kérdések esetében is.
Az egy hónapos kampány után, a Stroke Napján újabb felmérést végeztünk, melyből egyértelműen kitűnik, hogy a rendezvényen megkérdezett 518 résztvevő sokkal tájékozottabb volt a korábban megkérdezetteknél. Ez a változás kampánynak köszönhető, valamint a rendezvényen történő tájékoztatásnak és az interaktív beszélgetéseknek.

2009.06.22 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések