Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Több kálium, kevesebb stroke

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Kisebb valószínűséggel alakul ki agyérgörcs azoknál, akik sok káliumban gazdag gyümölcsöt, zöldséget és tejterméket fogyasztanak. A Stroke című folyóiratban megjelent eredmények 10 nemzetközi kutatás elemzéséből származnak, amelyekben összesen több mint 200 ezer középkorú és idős felnőtt vett részt.

A kutatások azt mutatták, hogy a stroke kockázata a káliumbevitel növekedésével visszaesett. A napi káliumbevitel minden 1000 mg-nyi emelkedése a stroke kockázatának 11 százalékos csökkenését eredményezi a következő 5-14 évre vetítve. A kálium mennyisége különösen az iszkémiás stroke csökkent kockázatával állt összefüggésben.

A kutatást vezető Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Institute munkatársa szerint az étrendi káliumbevitel és a stroke kockázata fordított arányban áll egymással, de az eredmények nem bizonyítják, hogy maga a kálium okozza a pozitív hatásokat, csak alátámasztják a meglévő bizonyítékokat. Mivel a káliumban gazdag élelmiszerek (babfélék, zöldségek és gyümölcsök, zsírszegény tejtermékek) általában egészségesek is, az eredmények újabb okot adnak arra, hogy az emberek többet fogyasszanak ezekből.

A kálium a szervezet folyadékegyensúlyának fenntartásához szükséges, és az idegek és izmok, valamint a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. A korábbi kutatásokból az is kiderült, hogy a káliumban gazdag étrend segít az egészséges vérnyomás fenntartásában, továbbá a szívbetegség és a stroke ellen is védelmet nyújthat.

2011.08.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A krónikus sebek és kezelésük

A felnőttek több mint egy százalékának életét nehezítik meg, vagy teszik olykor szinte elviselhetetlenné a krónikus sebek. Közéjük tartoznak a lábszárfekélyek, felfekvések, diabéteszes lábsebek...

tovább


Szponzorált hirdetések