Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Több figyelmet az epilepsziának!

kategória: Neurológia

A milliókat érintő súlyos neurológiai zavar, az epilepszia nem kap elegendő figyelmet és kutatási támogatást - állítja egy tanulmány, mely a Neurology című folyóiratban jelent meg 2011. január 4-én.

"Szinte semmilyen megfigyelés nem áll rendelkezésre az epilepsziáról, sem az újonnan diagnosztizált eseteket nem gyűjtik az Egyesült Államokban" - mondta Edwin Trevathan, a St. Louis Egyetem Közegészségügyi Főiskolai karának dékánja, a Neurology című folyóirat szerkesztői biztosságának tagja. "Emiatt nincsenek megfelelő adataink az egészségügyi vezetőink tájékoztatására. A legjobb kutatóink pedig 30-50 éves adatokkal dolgoznak."

"Az epliepszia hatással van a közegészségügyre. Nagyon nagy szükség lenne a betegség trendjének megfigyelésére, hogy a kezelés fejlődését nyomon lehessen követni, az ezzel kapcsolatos problémákat beazonosítani, és hogy rendelkezésre álljon egy naprakész adatbázis a kutatásokhoz" - mondta Trevathan.

Egy hasonló tanulmányban a kutatók célja az volt, hogy felfedezzék az epilepszia kialakulásának kockázati tényezőit. 412 rochesteri epilepsziás beteg 1960 és 1979 között felvett adatait elemezték. Kiderült, hogy 26 emberből legalább 1 epilepsziás lesz. A kockázat magasabb az idősebbeknél. 50-80 év között 3 százalék az esély, míg 50 éves kor alatt 1,6.
"Az eredményeink felhívják a figyelmet arra, hogy több kutatásra van szükség, különösen azért, mivel az amerikai társadalom egyre öregszik. Hasznos információkkal szolgálna az egészségügyi szolgáltatások szervezői számára" - mondta el a tanulmány szerzője, Dale C. Hesdorffer, a Kolumbia Egyetem Sergievsky Központjának klinikai epidemiológus adjunktusa. Animáció: HáziPatika.com

2011.01.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Agykarbantartás

Bámulattal hallgatjuk sok idős tudós előadását, tanúi lehetünk szellemi frissességüknek, miközben tudjuk, hogy 30-40 éves kor után szellemi teljesítőképességünk hanyatlani kezd. Hogyan lehetséges mégis a gondolkodás és tanulás, emlékezés frissen tartása?

tovább


Szponzorált hirdetések