Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fertő a retikülök mélyén

kategória: Fertőző betegségek

A legújabb kutatások szerint a női retikülökben és más kézitáskákban valósággal nyüzsögnek a kórokozók, sőt a legtöbb táska több baktériumot tartalmaz, mint egy vécékagyló. A vizsgálatok szerint minden ötödik táska emberre veszélyes baktériumokat is tartalmaz. A táskákban minden esetben a kézkrémek voltak a legpiszkosabbak, a flakonok felületén ugyanis több volt a baktérium, mint egy átlagos vécéülőkén. A rúzsok és a szempillaspirálok egy kicsit jobban teljesítettek. Az Initial Washroom Hygiene vállalat vizsgálatai rámutattak arra is, hogy szivacsos felületük miatt a bőr kézitáskák jelentik a legjobb búvóhelyet a baktériumok számára, mivel épp ideális környezetet teremtenek a szaporodásukhoz.

A kutatók szerint a nőknek rendszeresen tisztítaniuk kellene kezüket és táskájukat antibakteriális törlőkendőkkel, hogy megelőzhessék a felülfertőződést. "A kézitáskák gyakran kerülnek kapcsolatba a kezünkkel és más felületekkel, ezért a különböző kórokozók átterjedésének esélye nagyon nagy, főleg, mivel a táskákat csak a legritkább esetben szoktuk kitisztítani - mondta Peter Barrat, az Initial Hygiene szakértője. - Ha a kórokozók egyszer megtelepedtek a táskánkban, kezünkkel nagyon könnyen átvihetjük őket más felületekre. A rendszeres kézfertőtlenítés tehát alapvető fontosságú a fertőzések megelőzésének szempontjából, de az is nagyon lényeges, hogy időnként táskáinkat is alaposan kitisztítsuk, nehogy elszaporodhassanak bennük a baktériumok."

A mostani kutatási eredmények nem sokkal azután kerültek nyilvánosságra, hogy kiderült, a munkahelyi konyhák némelyike olyan veszélyesen mocskos, hogy akár komoly betegségeket is okozhat. Az akkori vizsgálat, amit szintén az Initial Washroom Hygiene tudósai kezdeményeztek, rámutatott, hogy a munkahelyi konyhák felületein nagy mennyiségű kóliform baktérium található, amely kórokozó főként az ürülékben fordul elő, és súlyos gyomor- és bélrendszeri megbetegedéseket okozhat. Egyes konyhai szárítók felszínén például az egészségügyi határérték négyszeresének megfelelő baktériummennyiséget találtak a tudósok. A hűtőszekrények fogantyújának felszínén szintén hemzsegtek a baktériumok: itt az esetek harmadában találtak súlyos kóliform-fertőzöttséget, míg a közös mikrohullámú sütők esetében a fogantyú és a gombok közelében voltak fertőzésre utaló nyomok.

2013.05.18 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések