Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A későn fekvők evolúciós okból antiszociálisak?

kategória: Gondolta volna?

Az éjszakánként sokáig ébren maradó emberek hajlamosabbak az olyan antiszociális személyiségvonásokra, mint a narcizmus, a macchiavellizmus és a pszichopata viselkedés - derül ki a Dél-Sydney-i Egyetem szakértőjének friss tanulmányából. Dr. Peter Jonason, a társadalomtudományi és pszichológiai iskola munkatársa 250 embert vont be a vizsgálatba, hogy megállapítsa, a reggeli pacsirta vagy az éjszakai bagoly típusú embereknél gyakoribb a személyiségvonások "sötét hármasa". A Personality and Individual Differences című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján az alkonyati órákban ébren lévőknél erősebb antiszociális tendenciát lehetett megfigyelni, mint azoknál, akik korábban térnek nyugovóra.

"A sötét hármashoz tartozó személyiségvonások esetében magas pontszámot elérők a ragadozókhoz, például az oroszlánokhoz és a skorpiókhoz hasonlóan az éjszaka teremtményei - állítja dr. Jonason. - A sötét hármas által meghatározott életstratégia esetén kézenfekvő az ingerszegény környezet kihasználása, amikor mások alszanak, és takarékon üzemelnek a kognitív funkcióik."

A szakértő véleménye szerint evolúciós kapcsolat húzódik meg az antiszociális viselkedés és az éjszakai ébrenlét között. "A csalók és üldözőik között fajfejlődési eredetű viszony áll fenn. A sötét hármashoz tartozó személyiségjegyek birtokosai el akarják kerülni a lelepleződést. A fényszegény környezet elősegíti a szexualitást, az orvvadászatot és a kockázatvállalást. Nem véletlen, hogy a legtöbb bűncselekmény és szexuális tevékenység éjjel történik" - fejtegette az ausztrál tudós, aki szerint további vizsgálatok szükségesek a kapcsolat további elemzéséhez.

Ugyanakkor azt is közölte, hogy véleménye szerint a mostani eredmények óriási előrelépést jelentenek a sötét hármashoz tartozó személyiséghegyek magatartástudományi modelljeinek szempontjából, illetve hozzájárulnak az emberi természet pontosabb megismeréséhez.

2013.08.11 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések