Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Paradicsomból mégis értékesebb a bio

kategória: Táplálkozás

Az organikus környezetben termesztett paradicsom több szempontból táplálóbb hagyományos társánál - derül ki egy friss brazil tanulmányból. Az eredmények szerint a biotermések bár kisebbek, több C-vitamint és antioxidánsként viselkedő fenolt tartalmaznak. Az organikus paradicsom emellett kicsit más ízű, mivel több cukrot rejt, ám az értekezés célja nem az aroma vizsgálata volt.

Az eredmények ellentmondanak az Annals of Internal Medicine című szakfolyóirat 2012. szeptemberi számában publikált tanulmánynak, amely több mint 200 korábbi tudományos munka értelmezésével állapította meg, hogy nincs különbség az organikus és a hagyományos élelmiszerek vitamintartalma között. 2011-ben azonban a Journal of Agricultural and Food Chemistry lapban az a következtetés jelent meg, miszerint a biotermés több C-vitamint és fenolt, míg kevesebb fehérjét tartalmaz.

A szakértők szerint még mindig nem áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy kizárólag organikus élelmiszerek fogyasztását tanácsolják a lakosságnak a tápérték kedvéért - mondta Gene Lester, az Amerikai Mezőgazdasági Hivatal munkatársa, aki szerint még bizonyításra vár, hogy a tápanyagkülönbség egészségügyi hasznot is jelent-e. A fogyasztók gyakran környezetvédelmi okokból döntenek a biotermékek mellett, mert azok termesztése kevesebb szénszennyezéssel és növényvédőszer-használattal jár.

A friss brazil tanulmány szerzői feltételezik, hogy az organikus élelmiszerek azért tartalmaznak többet bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból, mert "feszültebb", nagyobb nyomást gyakorló környezetben nevelkedtek. A növények válasza pedig a természetes stresszre a fenolok arányának növelése. A termések egyik fő feszültségkiváltója a felhasznált trágya. Organikus termelésnél természetes eredetű talajgazdagításról van szó, melyhez elhalt növényeket is adtak. Ezek nitrogén-kibocsátása lassúbb a műtrágyáénál, ami nagyobb stressznek teszi ki a palántát.

Harry Klee, a Floridai Egyetem szakértője, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében, azt mondta: a vizsgált paradicsomok nem biztos, hogy azért tartalmaztak magasabb arányban tápanyagot, mert organikus környezetből származnak, hanem mert egyszerűen kisebbek.

A Cearai Állami Egyetem kutatóinak tanulmánya a PLOS ONE folyóiratban jelent meg.

2013.02.28 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések