Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tíz módszer a szívroham megelőzésére

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A szívbetegség vezető haláloknak számít Európában. Hatvanöt éven felüliek esetében a kockázat még magasabb: a szívbetegségben meghalt betegek nyolcvan százaléka hatvanöt éven felüli. Bár ezek a statisztikák lehangolók, ne csüggedjünk, mert a következő módszerekkel jelentősen csökkenthetjük a kockázatokat.

1. Ismerjük fel a korai figyelmeztető jeleket, és azonnal forduljunk orvoshoz!

A szívroham néhány jellegzetes tünete:
Mellkasi fájdalom (angina)
Légszomj
Palpitáció (szívdobogásérzés)
Lábduzzadás
Kékes bőrszín (cianózis)
Hosszan tartó, megmagyarázhatatlan köhögés
Vér felköhögése
Makacs kimerültség vagy rossz közérzet
Eszméletvesztés

A tünetek azonban nem mindig egyértelműek. A szívroham okozta fájdalom bizonyos esetekben olyan lehet, mint az erős gyomorégés, vagy akár mint az influenza. Ha a családi kórtörténetben előfordult szívroham, a baj legkorábbi jele esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

2. Beszéljünk orvosunkkal a kockázatcsökkentő gyógyszerekről.
Hormonpótló terápia, roziglitazon (antidiabetikum), COX-2 gátlók; néhány példa a szívroham kockázatát csökkentő gyógyszerek közül. Kérjük ki orvosunk véleményét a lehetőségekről.

3. A vérnyomás szabályozása.
A magas vérnyomás a szívroham egyik legnagyobb kockázati tényezője. Amennyiben a magas vérnyomást közvetlenül megelőző állapotot vagy magas vérnyomást diagnosztizálnak, a vérnyomást szabályozni kell. Az orvos felírja a megfelelő gyógyszereket, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy a vérnyomást rendszeresen ellenőrizni kell.

4. A rossz koleszterin szintjének csökkentése.
A szívroham másik kockázati tényezője az ártalmas LDL koleszterin megemelkedett szintje. Rendszeresen ellenőriztessük koleszterinszintünket, és szükség esetén kezeltessük. A koleszterinszint életmódi változtatásokkal is befolyásolható.

5. A cukorbetegség kontrollálása.
A cukorbetegek háromnegyede valamilyen szív-érrendszeri betegségben hal meg. A vércukor szabályozásával és az előírt gyógyszerek szedésével azonban csökkenthető a kockázat.

6. Szívbarát étrend.
Az ideális étrend sok teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, halat, baromfihúst, sovány húsokat, valamint alacsony zsírtartalmú vagy zsírszegény tejterméket tartalmaz. Oda kell figyelni a nátriumbevitelre is, és a nőknek naponta legfeljebb egy egységnyi, a férfiaknak maximum két egységnyi alkoholt ajánlott fogyasztani.

7. Rendszeres testmozgás.
A rendszeres testmozgás alapvető fontosságú a szív-érrendszer általános egészségének megőrzéséhez és a szívroham megelőzéséhez. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) és az Amerikai Szív Társaság (AHA) hetente öt nap, naponta legalább 30 percnyi mérsékelt intenzitású testmozgást javasol. Ez több rövidebb mozgással is kiváltható, például távolabb parkolunk a bolttól, és odasétálunk, vagy nem használjuk a liftet. Ezekből gyorsan összejön az ajánlott mennyiség.

8. Az egészséges testsúly elérése és fenntartása.
A túlsúly és az elhízás szintén fontos kockázati tényező a szívroham kialakulásában. A fogyás ideális módja a kalóriabevitel korlátozása és a testmozgás fokozása.

9. Szokjunk le a dohányzásról.
A dohányzás a szívroham egyik fő kockázati tényezője. A dohányosok esetében a leszokás legalább 50 százalékkal csökkentheti a szívroham kockázatát. A leszokás azonban nagyon nehéz, ezért óriási támogatásra van szüksége annak, aki rászánja magát erre az életmódbeli váltásra.

10. A stressz és a depresszió kezelése.
Az érzelmi és lelki állapotok is tényleges hatást gyakorolhatnak a testi egészségünkre. A jó szív-érrendszeri egészség fenntartása és a szívroham megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy minimálisra csökkentsük a stresszt, a dühöt és a depressziót.

Animáció: HáziPatika.com

2011.04.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések