Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tíz étel csontritkulás ellen

kategória: Csontritkulás, Táplálkozás

Noha az utóbbi évtizedekben a tejipar igen erőteljes kampányt folytatott annak érdekében, hogy meggyőzze az embereket termékeik csonterősítő hatásáról, a tudomány nem támasztotta alá ezeket az állításokat. Annál hasznosabb a sok K-vitamint, kalciumot, bórt és magnéziumot tartalmazó lúgosító étrend.

Zöldborsó: A zöldborsó rendkívül gazdag K-vitaminban, amely közvetve aktiválja a kalciummolekulákat serkető osteocalcin nevű fehérje működését. Ezen kívül tartalmaz még folátot és B6-vitamint, amelyek segítenek a kollagénnek beépülni a csontokba. A friss zöldborsó jobb, mint a fagyasztott vagy a konzerv.

Brokkoli: Hatékonyan lúgosító növény, gazdag kalcium-, magnézium-, K-vitamin-, B6-vitamin- és folátforrás. C-vitamint is tartalmaz, amely megakadályozza a kalcium felszívódását. Csontjaink egészsége érdekében fogyasszuk rendszeresen!

Fejes saláta: Magas víztartalma és alacsony tápértéke miatt sokan kerülik, pedig sok fontos összetevőt tartalmaz: K1-vitamint, kalciumot és bórt.

Káposzta: K- és B6-vitaminban valamint folátban gazdag növény. Emellett nagy mennyiségű kalciumot és C-vitamint is tartalmaz.

Spenót: Kalcium, magnézium, K- és B6-vitamin- valamint foláttartalma miatt van helye azok vacsoraasztalán, akik törődnek csontjaik egészségével. Az ásványi anyagok hatékony felszabadulása érdekében fogyasztás előtt facsarjunk rá kis citromot.

Zöld tea: Fontos vitaminokat és lúgosító anyagokat tartalmaz. Fontos azonban, hogy magunknak főzzük, és ne vásároljunk készen kapható, cukros italokat: többet ártanak, mint használnak.

Spárga: Az egyik legkiegyensúlyozottabb tápanyagforrás. Ha lúgosító diétára szánjuk el magunkat, a spárga az egyik leghasznosabb étel a csontok egészsége szempontjából.

Zab: Gabona lévén nem lúgosít, azonban így is nélkülözhetetlen csonterősítő összetevőket tartalmaz. Instant változatot azonban ne fogyasszunk.

Petrezselyem: Magas K-vitamin- és foláttartalma miatt egyike a sok csonterősítő zöld leveles növénynek. A "barátságos baktérium"-nak is nevezett probiotikumok a K1-vitamint K2-vé alakítják, amely segít a kalciumnak beépülni a csontokba.

Citrom: Annak ellenére, hogy savas, elfogyasztva mégis lúgosító hatást fejt ki. Magas C-vitamin tartalmú.

2011.10.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések