Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Titokzatos találmány az élelmiszer fertőtlenítésére

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gondolta volna?, Gyomor- és bélproblémák, Táplálkozás

Képes elpusztítani az ételen, ételben lévő kórokozókat egy amerikai találmány.
A Georgiai Egyetem kutatói fejlesztettek ki egy új technológiát, mely gyorsan csökkenti az élelmiszereken levő veszélyes baktériumszennyeződést.

Az új mikróbaellenes szer olyan összetevőkből áll, melyek a használatot követő 1-5 perc alatt végeznek a baktériumokkal. A készítmény spray és oldat formájában is használható, és gyorsan elpusztítja például a Salmonella és E. coli nevű baktériumokat az ételeken a salátától a paradicsomig, gyümölcsig, szárnyasokig, húsokig. A készítmény olcsó és kereskedelmi forgalomban kapható alkotóelemekből áll, melyeket az Egyesült Államok Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyezési Hivatala az egyetem nyilatkozata szerint korábban biztonságosnak nyilvánított. "Az új technológiát kereskedelmi célokra fogják alkalmazni az előállító-, baromfi-, hús- és tojásfeldolgozó iparágakban" - áll az egyetem sajtóközleményében.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) úgy becsüli, hogy csak az Egyesült Államok területén évente 76 millió esetben okoznak megbetegedést a fertőzött élelmiszerek. Ezek közül 300 000 jár kórházi kezeléssel, 5 000 pedig halállal. Jelenleg az élelmiszeriparban klóros lemosást alkalmaznak, hogy csökkentsék a káros baktériumok számát a zöldségeken, gyümölcsökön és a szárnyashúson, de mivel a klór érzékeny az élelmiszer összetevőire és a klóros vízzel való kezelés közben felszabaduló anyagok miatt sok baktérium életben marad. Ráadásul a klór magas koncentrációban mérgező, mellékízt és az élelmiszer külsejének megváltozását okozhatja, továbbá csak szakképzett személyzet alkalmazhatja speciális felszereléssel.

"Nem bízhatunk meg a klór kórokozókat pusztító erejében az élelmiszerek esetében" - mondta Michael Doyle, az új technológia egyik felfedezője. "Az új eljárás hatékony, biztonságos a fogyasztókra és az élelmiszeripari dolgozókra is, továbbá nem befolyásolja a termék megjelenését vagy minőségét."

2008.07.08 10:18:44

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések