Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tiszteletbeli főiskolai tanár a bükki füvesember

kategória: Gyógyszerészet

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szenátusa tiszteletbeli főiskolai tanár címet adományozott a bükki füvesemberként ismert Szabó Györgynek. Az alkalomhoz kapcsolódóan ingyenes előadássorozat kezdődik a főiskolán. Szabó György a gyógynövények gyógyászati alkalmazását ismerteti, alkalmanként betegségcsoportokra lebontva. Szeptember 23-án "a bükki füvesember gyógynövényei - cukorbetegség, emésztőrendszer, bőrbetegségek, allergia" címmel, október 7-én "szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek, ízületi bántalmak" témakörben, november 11-én pedig az "immun- és idegrendszeri betegségek, babavárás" címmel tart előadást.

Az intézmény szenátusa a bükki füvesember több mint hét évtizedes, nagyra becsült munkáját ismerte el a tiszteletbeli főiskolai tanári cím adományozásával. Szabó György családjában nagyszülőről unokára száll a népi gyógyítás tudománya, ő a huszonegyedik nagyszülő. A gyógynövényes gyógyítás tudományát hatéves korában kezdte elsajátítani a javasasszony nagymama útmutatásával.

A felhalmozott tudást két könyvben adta közre: 2004-ben jelent meg a Javasasszony unokája című kötete, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézetének népi orvoslási kutatások bibliográfiája is jegyez. Majd a nagysikerű könyv folytatásaként jelent meg A bükki füvesember gyógynövényei című munka 2008-ban, amelyet lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával közösen írt.

2011.09.22 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések