Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tiszai Halfesztivál Szegeden

kategória: Programajánló

Több mint kétszáz mázsa élő halat készítettek elő a 16. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválra, melyet szeptember első hétvégéjén rendeznek Szegeden. Az augusztus 31-én kezdődő gasztronómiai és kulturális fesztivál három napjára sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról. A fesztivált annak idején azzal a céllal szervezték meg, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást, emellett azonban a halfőzés, -sütés titkait is elsajátíthatják a vállalkozó kedvű vendégek.

A szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szeptember 1-jén az újszegedi Partfürdőn amatőr és mesterszakácsok, családi és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. Eddig százharminc csapat nevezett, de az indulók száma elérheti a kétszázat is.

A szakácsok, amennyiben hét alkalommal részt vesznek a rendezvényen, kiérdemlik az örökös halfőző címet és az elismeréssel járó gyémántszemű ezüsthallal, aranybográccsal és rubinberakással ékesített plakettet. Az indulók közül sokan a díj átvétele után is folytatják a halfőzést, így az idei nevezések alapján lesz olyan szakács is, aki másodszorra kaphatja meg az elismerést.

A Partfürdőn a kisebb-nagyobb bográcsok mellett gulyáságyúban is fő majd a hallé a városban rendezett ejtőernyős célbaugróverseny résztvevőinek, a Magyar Honvédségnek a nemzetközi szakácsolimpián induló csapata pedig bemutatja, hogyan készítik a katonák a halételeket.

A Tisza-part szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított 3500 literes bográcsban készíti a hallét. Az óriásbográcsot a várhatóan jó párszor tele kell majd főzni ahhoz, hogy minden vendég jóllakjon. Más halászcsárdák a jellegzetes szögedi hallé mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket. A Huszár Mátyás rakpart Tisza felőli oldalán pedig borászatok és pálinkaházak kínálják a halételekhez illő italokat.

Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz. Idén a közgyűjtemény dokumentumaiból fotók, újságcikkek segítségével mutatják be a Szegedhez és a halételekhez kapcsolódó emlékeket, valamint a rendezvény történetét. A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, szépségkirálynő-választás, tűzijáték és gyermekprogramok szórakoztatják.

2012.08.26 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Praktikák:

  Gyógynövénytár

  Gyógynövénytár
  tovább

  50plusz.hu Fórum

  Szponzorált hirdetések