Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tiltsák be a lábat! Halálos fegyver!

kategória: Balesetek, elsősegély, Férfi problémák, Vészhelyzetek, katasztrófák

Ha fegyverként használjuk őket, lábaink a testünk leghalálosabb részévé válnak- állítja egy walesi kutatócsoport.

A lábak akár nagyobb sérülést is okozhatnak, mint tompa vagy éles tárgyak- állítják egy cardiffi kórház sürgősségi osztályának orvosai.
A szakemberek a Cardiffi Egyetem professzorának, Dr. Jonathan Shepherd vezetésével olyan esetek hátterét elemezték 1999 és 2005 között, melyek nem voltak halálosak, (a fegyverek általi lőtt sérüléseket kifejezetten kerülték), ám elég súlyosak voltak ahhoz, hogy a beteg bekerüljön a Walesi Egyetemi Kórház sürgősségi osztályára. (Az egyetem kórházának sürgősségi osztálya 1,5 millió embert lát el a cardiffi térségben.)

A páciensek sérüléseit 7 százalékban rúgás, 15 százalékban más testrészek (például ököl), 11 százalékban tompa tárgyak, és 10 százalékban éles tárgyak okozták.

A kezeltek közül a legsúlyosabb sérülésekkel azok érkeztek, akiket megrugdostak, ezt követték a tompa tárgyak, a más testrészek és végül az éles tárgyak által okozott sérülések.

A legtöbb sérülés az arcon, fejen vagy a nyakon volt található, és a páciensek háromnegyede férfi volt. A legkomolyabb sérüléseket többnyire a negyvenes éveikben járó páciensek szerezték. Minden negyedik beteg azt mondta, hogy hárman vagy annál többen támadták meg.

"Legfontosabb dolgunk lenne megakadályozni a csoportos erőszakot, illetve a láb, mint fegyver használatát" - írják Shepherd és kollégái az eredményeiket bemutató tudományos közleményben.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.11 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések