Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tiltott, tűrt és támogatott ételek

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gondolta volna?, Táplálkozás

A közlekedési lámpákhoz hasonló rendszert szeretnének bevezetni az ausztrál ételpiacon, ahol a vörös szín jelezné az egészségtelen és hizlaló ételeket, a zöld pedig az egészséges natúr élelmiszereket.

Az élelmiszerek színskáláján a zöld, sárga és vörös színek mutatnák meg, hogy az adott étel mennyi zsírt, telített zsírsavat, cukrot és sót tartalmaz. A felmérések szerint az ausztrál lakosság nagy arányban támogatná egy ilyen rendszer bevezetését.

A Sydneyben és Newcastle-ben 800 önkéntes részvételével készült felmérés szerint a megkérdezettek 81 százaléka látná szívesen az új rendszert, 64 százalékuk azonban a régi táplálkozási mutatókon is kiigazodik.

Az ausztrál egészségügyi és fogyasztóvédelmi szervezetek álláspontja szerint a mostani rendszer, amely a tápértéket és a napi ajánlott beviteli mennyiséget mutatja szénhidrátból, cukorból és zsírból, túlságosan összetett és megtévesztő.

Kathy Chapman, az ausztrál Rákgyógyászati Tanács étkezési szakértője szerint a közlekedési lámpa módszer lenne a legegyszerűbb és a leginkább közérthető. Ms. Chapman szerint a felmérés megmutatta, hogy a fogyasztók szerint is ez lenne a legjobb megoldás. A felmérés szerint a közlekedési lámpa módszer segítségével a vásárlók közel ötször hatékonyabban lennének képesek azonosítani az egészségtelen ételeket.

Az élelmiszergyártók képviselője, az Ausztrál Élelmiszeripari Tanács szóvivője szerint az ételek színek alapján történő besorolása túlságosan leegyszerűsítené a problémát: "Ez a rendszer nem képes az ételek összes étkezési tulajdonságainak áttekintésére, emiatt nem alkalmas a fogyasztók tájékoztatására" - nyilatkozta a szóvivő.

2008.10.01 15:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felhők a szem előtt

A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések