Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Thaiföldön betiltották a kasztrációt

kategória: Férfi problémák, Szexológia

A thai egészségügyi hatóságok megtiltották az orvosoknak, hogy kasztrációt végezzenek, amíg függőben van egy etikai probléma kivizsgálása. Panasz merült fel ugyanis azzal kapcsolatban, hogy fiatalkorúakon is elvégzik az operációt, akik azt a nemük megváltoztatása felé vezető út első állomásának tekintik.

Egyelőre az összes kasztrációt betiltották, miután szülők és a melegek jogaiért küzdő aktivisták panaszt nyújtottak be amiatt, hogy az orvosok kiskorú fiúk kasztrálását is elvégzik. Azt szeretnék elérni, hogy a fiatal fiúknak legalább 18 éves korukig várni kelljen a műtétre. A Thaiföldi Egészségügyi Tanács, mely az orvosok számára lefekteti az alapvető etikai normákat, felülvizsgálja a jelenlegi gyakorlatot, és új irányelveket fogalmaz meg a kasztrálásra vonatkozóan - nyilatkozta egy egészségügyi minisztériumi dolgozó az AFP-nek. "A tilalom addig tart, amíg a tanács döntésre nem jut. Ezek a kasztrációk nem etikusak" - tette hozzá.

A tiltó rendelkezés több mint 10 000 kórházat és klinikát érint, melyeket bezárással fenyegethet a szabályszegés. A fiúk azt remélik, hogy heréjük eltávolításával a testük nem fejlődik olyan férfiassá, és nőiesebbnek fognak tűnni, mikor elvégeztetik a nem megváltoztatásához szükséges műtétet. A legtöbb klinikán szülői beleegyezés szükséges a fiatalkorúak operációjához, ám most akkor is tilos a beavatkozás, ha megvan a jóváhagyás. A kasztráció mindössze 4 000 bahtba (20 000 forintba) kerül, ami csak töredékét képezi a teljes nemátalakító műtét költségeinek.

Thaiföld híres a transzszexuálisokkal szembeni toleranciájáról. Ott a harmadik nemként, vagy helyi nyelven "kathoey"-ként emlegetik őket. A fesztiválokon és szórakoztató műsorokban már régóta fontos szerepet játszanak, ám az utóbbi években a normális társadalomban is kezdik megtalálni a helyüket.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.03 15:40:38

forrás: Medipress


Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések