Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Thaiföldön betiltották a kasztrációt

kategória: Férfi problémák, Szexológia

A thai egészségügyi hatóságok megtiltották az orvosoknak, hogy kasztrációt végezzenek, amíg függőben van egy etikai probléma kivizsgálása. Panasz merült fel ugyanis azzal kapcsolatban, hogy fiatalkorúakon is elvégzik az operációt, akik azt a nemük megváltoztatása felé vezető út első állomásának tekintik.

Egyelőre az összes kasztrációt betiltották, miután szülők és a melegek jogaiért küzdő aktivisták panaszt nyújtottak be amiatt, hogy az orvosok kiskorú fiúk kasztrálását is elvégzik. Azt szeretnék elérni, hogy a fiatal fiúknak legalább 18 éves korukig várni kelljen a műtétre. A Thaiföldi Egészségügyi Tanács, mely az orvosok számára lefekteti az alapvető etikai normákat, felülvizsgálja a jelenlegi gyakorlatot, és új irányelveket fogalmaz meg a kasztrálásra vonatkozóan - nyilatkozta egy egészségügyi minisztériumi dolgozó az AFP-nek. "A tilalom addig tart, amíg a tanács döntésre nem jut. Ezek a kasztrációk nem etikusak" - tette hozzá.

A tiltó rendelkezés több mint 10 000 kórházat és klinikát érint, melyeket bezárással fenyegethet a szabályszegés. A fiúk azt remélik, hogy heréjük eltávolításával a testük nem fejlődik olyan férfiassá, és nőiesebbnek fognak tűnni, mikor elvégeztetik a nem megváltoztatásához szükséges műtétet. A legtöbb klinikán szülői beleegyezés szükséges a fiatalkorúak operációjához, ám most akkor is tilos a beavatkozás, ha megvan a jóváhagyás. A kasztráció mindössze 4 000 bahtba (20 000 forintba) kerül, ami csak töredékét képezi a teljes nemátalakító műtét költségeinek.

Thaiföld híres a transzszexuálisokkal szembeni toleranciájáról. Ott a harmadik nemként, vagy helyi nyelven "kathoey"-ként emlegetik őket. A fesztiválokon és szórakoztató műsorokban már régóta fontos szerepet játszanak, ám az utóbbi években a normális társadalomban is kezdik megtalálni a helyüket.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.04.03 15:40:38

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felfekvés

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések