Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tévhitek a rákmegelőzésről

kategória: Daganatos betegségek, Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Táplálkozás

Az embereknek általában fogalmuk sincs arról, mi az, ami rákot okoz és hogyan lehet a betegséget megelőzni; a legtöbben inkább több gyümölcsöt fogyasztanak, mintsem lemondjanak az alkoholról - írja a Nemzetközi Rákellenes Szövetség (UICC) állásfoglalásában.

"Sok embernek téves elképzelései vannak arról, hogy mi okoz rákot, hajlamosak túl nagy jelentőséget tulajdonítani az egyébként kisebb szerepet játszó környezeti tényezőknek, de elbagatellizálni az emberi viselkedés veszélyeit."

A tanulmány a Gallup International által az elmúlt évben 29 országban 29 925 emberrel folytatott interjúkra épül. Az eredmények szerint olyan fejlett országokban, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország, az emberek 59 százaléka véli úgy, hogy a nem elégséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás hozzájárul a daganatok kialakulásához, míg mindössze 51 százalékuk gondolja ugyanezt az alkoholfogyasztásról.

"A zöldség- és gyümölcsfogyasztás pozitív hatásának tudományos bizonyítékai gyengébbek, mint az alkoholfogyasztás káros hatásának bizonyítékai" - mondták el az UICC képviselői. Emellett ezekben az országokban a megkérdezettek 42 százaléka állította, hogy az alkoholfogyasztás nem fokozza a daganatok kialakulásának kockázatát - ez egy olyan állítás, amelyet az UICC szerint nem győzött le a statisztika. "Valójában az alkoholfogyasztás növekedése növeli a rák kialakulásának kockázatát."

Az alacsony- és közepes jövedelmű országokban sok embernek fatalista nézetei vannak a betegséggel kapcsolatban, 48 százalék állítja, hogy a betegség kezelésében "nem sokat lehet tenni" - szemben a fejlett országokban tapasztalt 17 százalékkal. "Aggasztó egy ilyen tévedés, mert távol tarthatja az embereket a szűrőprogramokban való részvételtől, amelyek életeket menthetnek" - figyelmeztetett az UICC.

"Általánosságban az összes országban az emberek hajlamosabbak elfogadni, hogy a tőlük független tényezők, mint például a levegőszennyezés, rákot okoznak, mint azt, hogy az általuk irányítható tényezők, például az elhízás" - tették hozzá.

Az UICC megválasztott elnöke, David Hill azt nyilatkozta, hogy a kutatás "néhány meg nem hallott üzenetet" is megmutatott. "Tudjuk, hogy az embereknek szükségük van egy indokra, hogy megváltozzanak. Meg kell nekik mutatni, hogyan változzanak meg, mindenben támogatni kell őket és emlékeztetni őket, hogy változzanak meg" - nyilatkozta Hill.

A daganatos betegségek a második leggyakoribb okai a halálozásnak, közel nyolcmillió ember halálát okozva - ez több, mint amennyiért a malária, az AIDS és a tbc együttvéve felelős. 2030-ig ez csaknem 16 millió esetre növekszik majd és évente 11,5 millió haláleset lesz a rák számlájára írható, ha a jelen trendek nem változnak.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

2008.09.09 17:50:30

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyszerszedés buktatókkal

Rendesen beveszi a kalciumot, s mégsem használ csontjainak? Pedig előfordulhat, mert gyógyszereink és ételeink között is felléphetnek olyan kölcsönhatások, amelyek akadályozhatják az eredményes kezelést.

tovább

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések