Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tévhitek a pollenallergiával kapcsolatban

kategória: Allergia, Hitek, tévhitek

Kezdődik az újabb pollenszezon. Az Amerikai Allergia Asztma és Immunológia Szakkollégium (ACAAI) és szakemberei igyekeznek eloszlatni az allergiával és asztmával kapcsolatos tévhiteket.

Tévhit:
A recept nélkül kapható, szájon át szedhető antihisztaminok ugyanolyan hatásosak az orrdugulás ellen, mint a receptre kaphatóak.

Tény: A recept nélküli antihisztaminok enyhíthetnek néhány tünetet, de az eldugult orron és a gyulladáson nem segítenek. Ráadásul aluszékony is lesz tőlük az ember. Ha mellékhatások jelentkeznek, vagy a gyógyszer nem segít, érdemesebb felkeresni a szakrendelést. "Sokkal hatásosabb gyulladáscsökkentő szereket tudunk felírni. Ami még fontosabb, hogy fel tudjuk tárni a kellemetlenségek eredetét, nem csak a tüneteket lehet kezelni" - mondja Myron Zitt allergológus.

Tévhit:
A recept nélkül kapható orrspray függőséget okozhat.

Tény: Technikailag ez nem igaz. Az viszont igen, hogy a túladagolástól hasonló eset állhat elő, mert egyre több és több hatóanyagra van szükség, hogy megszüntesse az orrdugulást. Ennek elkerülése érdekében nem szabad folyamatosan három napnál hosszabb ideig használni, az allergológussal pedig érdemes felíratni szteroidot tartalmazó készítményt.

Tévhit:
A helyi virágokból készített méz legyőzheti a szezonális allergiákat.

Tény: Ez a méz a helyi virágok pollenjéből készül, ezért logikusnak tűnik, hogy fogyasztásával növelhető az allergéntűrés. A tavaszi allergiás tüneteket azonban a füvek és gyomok pollenjei okozzák, nem pedig a színes virágoké, melyek körül a méhek szorgoskodnak. Sőt, néhány ember számára még veszélyt is jelenthet, hogy maga a méz is allergiás reakciót válthat ki.

Tévhit:
A pollenallergia nem vezet ételallergiához.

Tény: A pollenallergiás emberek harmadánál kialakulhat érzékenység ételekkel szemben is (más néven keresztallergia). Általában enyhe fokú a megbetegedés, a szájüreg, a torok vagy az ajkak viszkető érzésével jár. Az ételekben található, pollenekhez hasonló proteinek okozzák.

Tévhit:
Az allergia elleni oltás sokára fejti ki hatását, és sokkal drágább, mint a gyógyszer.

Médiatár főoldal
videó

Allergiaszűrés - bőrpróba

Allergiaszűrés - bőrpróba
Tény: Az allergia súlyosságától függően az immunterápiával (oltás) esetleg még pénzt is lehet spórolni, és javíthatja az életminőséget. Egy nemrég készült tanulmány kimutatta, hogy az immunterápia a szénanáthás gyerekek esetében egyharmaddal csökkentette az egészségügyi költségeket, a gyógyszerkiadásokat pedig 16 százalékkal.

Tévhit:
Az allergia legbiztosabban vérvételből diagnosztizálható.

Tény: A bőrtesztek sokkal érzékenyebbek a vérteszteknél. A bőrpróba során a kar belső oldala vagy a hát bőrébe karcolják bele az allergént. Allergia esetén ez a terület bedagad, kipirosodik. A vizsgálat még gyerekek esetében is teljesen biztonságos, ha allergológus végzi. Egyetlen teszt azonban nem derít fényt mindenre.
Videó: HáziPatika.com

2011.03.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítsen szervezetének elkerülni a rákbetegséget!

Miért ne tenne meg mindent, amit csak lehet, hogy elkerülje a daganatos megbetegedéseket? Különösen, ha olyan egyszerűen teheti, hogy egészséges összetevőket tartalmazó finomságokból állítja össze maga és családja étrendjét.

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések