Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Téves pozitív esetek a vércukorszint-csökkentők miatt?

kategória: Daganatos betegségek, Diabétesz

A vércukor-csökkentő kezelés befolyásolja a pozitron-emissziós tomográf (PET) hatásfokát, ugyanis ennek során a vizsgálati alanyok egy speciális cukorszármazékot (18-fluoro-dezoxiglukóz = 18-FDG) fogyasztanak - derült ki abból a tanulmányból, amelyet a Nukleáris Orvoslási Társaság éves találkozóján mutattak be.

A vizsgáló cukorszármazék szervezetben történő eloszlásából következtet a beteg állapotára. Kyle Hurtgen, a Saint Louis-i Egyetemi Kórház munkatársa rávilágít, hogy emiatt fontos ismerni a beteg klinikai adatait - köztük azt, hogy van-e cukorbetegsége - ugyanis az orvos csak így ismerheti fel a daganatos betegséget, a beteg pedig csak így részesülhet a megfelelő terápiában.

A tanulmány megállapította, hogy a vércukorszintet csökkentő gyógyszereket szedő betegeknél a PET a bélben abnormálisan magas 18-FDG-szintet mérnek, mely jel általában daganat jelenlétére utal.


A molekula hasonlít a szőlőcukorhoz, annak anyagcseréjét utánozza, ezáltal térképezve fel a szervezet forró pontjait. A daganatok szokatlanul magas anyagcsere-aktivitásuk miatt általában ilyen forró pontként jelennek meg, azonban ehhez hasonló hatás érhető el a cukorbetegség kezelésében alkalmazott tabletták szedésével is.

A vizsgálat során a Saint Louis-i Egyetemi Kórház PET/CT-berendezéseit használták. A kutatók három csoportra osztották az ismert tumorral rendelkező, vagy tumorgyanús betegeket: az egyik csoport cukorbeteg volt, és emiatt tablettát szedett, a másik nem szedett gyógyszert, a harmadik csoport a nem-cukorbeteg eseteket ölelte fel. A vizsgálat azokra a betegekre terjedt ki, akiknél biztosan nem béltumor fordult elő. A vércukor-csökkentő szereket szedőknél 60 százalékkal magasabb arányban mutatták ki a kontrasztanyag bélrendszerben való halmozását, mint a másik két csoportban, ami mindenképp felveti, hogy az ilyen kezelést kapó betegek eredményei óvatossággal kezelendők.

Képgaléria: HáziPatika.com

2010.06.26 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések