Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Hormontabletta segíthet az öregedő izmokon

kategória: Öregedés

A kizárólag a májba juttatott, kis dózisú tesztoszteron a fehérjeszintézis serkentése révén megakadályozhatja az izomvesztést és izomsorvadást - derült ki egy friss ausztrál kutatásból. A kutatók azt remélik, hogy ezzel egy olyan biztonságos és hatékony kezelést fejlesztettek ki férfiak és nők számára, amivel meg lehet gátolni a krónikus betegségekkel és az öregedéssel járó izomsorvadást.

A Garvan Orvoskutató Intézet munkatársai, dr. Vita Birzniece és Ken Ho professzor a European Journal of Endocrinology szaklapban megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy egészséges, menopauzán átesett nőkben a tesztoszteron férfi nemi hormon kis dózisának alkalmazásával megelőzhető az izomsorvadás. A szájon át szedhető, tiszta, kristályos tesztoszteron egyenesen a májba jut, és a napi 40 mg-os dózis elég kevés ahhoz, hogy ott is maradjon, és ne jusson tovább más szervekbe és a véráramba.

Az új módszerrel a betegek kihasználhatják a tesztoszteron izomnövekedésre és izomerő-növelésre vonatkozó előnyeit, miközben elkerülhetik azokat a mellékhatásokat, amelyek a hagyományos alkalmazás során, az injekció, gél vagy bőrtapasz formájában bejuttatott nagyobb dózisok esetében jelentkeznek. Amikor ugyanis a tesztoszteront injekcióban adják be, közvetlenül eljut a perifériás szövetekbe és a főbb szervekbe, köztük az agyba is, ami nemkívánatos mellékhatásokat, például agresszivitást vagy fokozott libidót okoz. Ezenkívül szívkárosodást is kiválthat, nők esetében pedig arcszőrzet és mély hang megjelenésével is járhat.

Amikor azonban szájon át alkalmazzák kis dózisban, a bélrendszeren keresztül szívódik fel, és egyenesen a májba jutva csak ott fejti ki a hatását. Mivel a májban bomlik le, más szövet és szerv nincs kitéve a hormon hatásának.

2013.08.08 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Tennivalók halálozás esetén

Bármennyire fájdalmas egy hozzátartozó elvesztése, beszélnünk kell erről is, lehetőleg még mielőtt bekövetkezne. A sokkoló gyász pillanatában ugyanis nehéz arra gondolni, hogy a haláleset kapcsán sürgős teendők, intéznivalók adódnak.

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések