Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Férfihormon védheti a nőket az elbutulástól

kategória: Hormonok, Változókor

A menopauzát követően javul a nők memóriája, ha hat hónapon át naponta tesztoszteront kapnak bőrön keresztül - ez derült ki egy kutatás első adatai alapján. "Nőknél hamarabb kialakul az öregkori elbutulás, mint a férfiaknál - magyarázza dr. Sonia Davison, a kísérlet vezetője, a Melbourne-i Monash Egyetem kutatója. - Az eredmények egy lehetséges terápiához segíthetnek hozzá, mely lassítja a nők elbutulását. Jelenleg nem ismeretes hasonló kezelés."

Harminc, kezelésben nem részesülő nő adatát vetették össze kilenc olyan egészséges nőével, akik korai menopauzában voltak (47 és 60 év között). Utóbbiakat beleegyezésükkel hím nemi hormont (tesztoszteront) tartalmazó spray-vel kezelték a bőrükön. Ennek hatására a hormon szintje a fiatal, termékeny nőkre jellemző értékekre emelkedett. Minden alany azonos dózisú hormonpótló kezelést kapott.

Számítógépes tesztvizsgálattal mérték a vizsgálati alanyok kognitív funkcióit, így az értelmi képesség kis változásait is képesek voltak kimutatni. A vizsgált egyének memóriáját a zöldségesnél fellelhető zöldségek és gyümölcsök megnevezésével, illetve a vizuális memória és tanulás vizsgálatával ellenőrizték. A vizsgálatokat elvégezték a kísérlet elején és végén, 26 hét múlva is.

Az első vizsgálatnál nem volt jelentős különbség a két csoport eredményei között. Fél évvel később a nem kezelteknek az eredetivel közel azonos eredményeik voltak. A tesztoszteronnal kezelt csoportban viszont javult a verbális tanulás és memória. "A tesztoszteronnal kezelt nők valamennyien egészségesek voltak, úgy tűnik, a hím nemi hormon véd az öregkori elbutulás ellen" - állapították meg a kutatók. Az eredményeket még igazolni kell nagy, kontrollált, véletlenszerű klinikai vizsgálatokkal is.

2011.06.16 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések