Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mérsékelt edzés javít a Parkinson-kóron

kategória: Neurológia

A Parkinson-kóros betegek járása, izomereje és fittsége fejleszthető rendszeresen végzett, mérsékelt erősségű edzéssel - áll egy friss tanulmányban. A központi idegrendszert támadó kórkép velejárója a járási nehézség, és a jelenlegi kezelési lehetőségek nem őrzik meg a páciensek mozgékonyságát az állapot előrehaladtával. "Eredményeink alapján a futógépen valamint az ellenállásokkal végzett edzés egyaránt fejleszti a Parkinson-kóros betegek járóképességét" - mondta a kutatást vezető dr. Lisa Shulman, a Maryland-i Egyetem Orvosi Karának szakmai vezetője. Az eredmények az Archives of Neurology című szakfolyóirat online kiadásában jelentek meg.


"A járási nehézség a szóban forgó kórképnek az a tünete, mely a leginkább rontja a betegek életminőségét" - indokolta a témaválasztást dr. Shulman. A vizsgálat során a kutatócsoport 67 véletlenszerűen kiválasztott Parkinson-kóros pácienssel végeztetett gyors vagy lassú sétát a futógépen, a harmadik csoportnak pedig erősítő-nyújtó gyakorlatokon kellett részt vennie. Valamennyien heti háromszor edzettek három hónapon át, és mindannyiuk állapotában javulás állt be. A mérsékelt tempójú séta bizonyult a leghatékonyabbnak, amely a hat perc alatt megtett távot 12 százalékkal javította. Ezt követte a gyors séta 6 százalékkal. A futógépen végzett gyakorlat növelte a szív- és érrendszer teljesítőképességét, míg a nyújtáson, illetve erősítésen alapuló edzés 16 százalékkal emelte az izomerőt. "A különböző edzéstípusok különböző típusú javulással jártak a Parkinson-kóros betegeknél - összegezte a tapasztalatokat dr. Shulman. - A pácienseknek nem kell szigorúan venniük az edzést ahhoz, hogy érezzék a pozitív hatást. Heti 50 perc közepes tempójú séta például tökéletes számukra."

Dr. E. Ray Dorsey, a Johns Hopkins Egyetem orvosi karának szakértője egyenesen úgy fogalmazott, hogy a rendszeres mozgás segítségével a betegek átvehetik az irányítást az egészségi állapotuk fölött. "Az eredmények azon bizonyítékok táborát gyarapítják, amelyek alátámasztják, hogy a mozgás fejleszti a járóképességet, az azzal történő felhagyás pedig hanyatlást okoz. Remélem, hogy mostantól az edzés a Parkinson-kóros betegek gondozásának része lesz" - mondta.

Más kezelési lehetőségek ugyancsak segíthetnek a Parkinson-kóros betegek mozgáskoordinációs problémáin. A Neurology című szakfolyóiratban június 20-án publikált tanulmány szerint az agy mélystimulációja, amely vezetékek által elektromos impulzusok átadását jelenti, szintén fejlesztheti a járóképességet. Dr. Mark Stacy, a Duke Egyetem Orvosi Központjának professzora akkor elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül egymillióan élnek ezzel a betegséggel, és mintegy öt százalékukon segíthet az említett eljárás.

Animáció: HáziPatika.com

2012.11.20 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések