Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Testképzavaros, fogyókúrázó iskolások

kategória: Gyermek-egészségügy, Pszichiátriai betegségek, Pszichológia, Táplálkozás

A fiatalok közel fele elégedetlen a testével, az általános iskolások 25 százaléka, míg a középiskolások több mint 40 százaléka már legalább egyszer fogyókúrázott életében - derült ki abból a felmérésből, amelyet az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet készített 2005-ben és 2006-ban.

A fővárosi, 7-18 éves diákok étkezési ritmusa rendszertelen, egynegyedük egyáltalán nem reggelizik, továbbá magas az édességeket, chipseket, cukros üdítőket napi rendszerességgel fogyasztók aránya is - ismertették az adatokat a II. Magyar Evészavar Kongresszuson. A 3000 fővel végzett vizsgálat rámutatott arra is, hogy a táplálkozással kapcsolatos ismeretek hiányosak: a gyermekek közel fele nem tud eleget az egészséges táplálkozásról.


Mivel a serdülőkorú fiataloknak jelentős hányada - különösen a pubertás végén járó lányok - próbál testtömeget csökkenteni, ráadásul jóval többet, mint amennyire esetleg szüksége lenne, ezért nagyon fontos, hogy az egészségnevelésben helyet kapjon a táplálkozással összefüggő pszichés jelenségekre, figyelembe véve a nemi és életkori különbségeket.
Úgy tűnik ugyanis, hogy emögött gyakran igen markánsan az irreális testészlelés és a saját test iránti negatív attitűd húzódik meg, míg az általános önértékelés jóval kisebb szerepet játszik.
A fiatalkori testképzavar gyakran válik krónikussá, és ez a betegség súlyos testi tünetekben is megnyilvánulhat: az anorexiások egy része éhen hal, a bulimiás betegek között pedig gyakori a hánytatás miatti szívbetegség, illetve előfordulhat a gyomor szétrepedése is.

A szakemberek a kongresszuson hallhattak előadásokat az evészavarok korai felismeréséről, a klasszikus betegségekről, tehát az anorexiáról és a bulimiáról, a fiatalok táplálkozási szokásairól, az elhízás és farkasétvágy hátteréről, a nemevéssel vagy éppen az evéssel való önbüntetésről, önsanyargatásról és többféle terápiás lehetőségről.

A két napos tanácskozás egyik célja az volt, hogy megismertesse a praktizáló szakemberekkel és a gyermekgyógyászokkal a különböző testkép- és evészavarokat, azok diagnosztikáját és kezelési lehetőségeit.

Kéky Kira

2008.10.08 14:41:49

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nemcsak a húszéveseké a világ

Jaj, dehogynem! - sóhajt fel ötvenéves barátnőm, aki hosszabb ideje egyedül él, és már a sokadik társkereső próbálkozása is kudarcot vallott. Tényleg ennyire nehéz bizonyos életkor felett társra találni?

tovább


Szponzorált hirdetések