Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Testedzés két tablettában

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

Amerikai kutatók futóegereket vizsgáltak genetikailag, és két olyan tablettát is felfedeztek, amelyek befolyásolják a teljesítményt, sőt azt is képesek kiszűrni, ha sportolók hasonló szerekkel próbálkoznának.Az előállított gyógyszerek a testedzés előnyeit képesek reprodukálni: segítik a sejteket, hogy jobban égessék a zsírt, és fokozzák a kitartást - mondta el Ronald Evans, a Howard Hughes Medical Institute (Salk Institute for Biological Studies, Kalifornia) kutatója. 

Evans és kollégái arról számoltak be a Cell csütörtöki számában, hogy a tabletták közül az egyik segíthet az embereknek abban, hogy fokozzák teljesítményüket, míg a másik inkább azoknak lehet hasznos, akik a fotelben ülve tervezgetik, hogy egy nap majd elkezdik az edzést. 

“Ha szeretnek edzeni, akkor boldogok lesznek a teljesítmény növekedésétől, Ha pedig nem szeretnek edzeni, akkor annak fognak örülni, hogy a testedzés előnyeit egy tablettában élvezhetik." - mondták el a kutatók, akik 2004-ben a PPAR-delta szabályozó gén módosításával genetikailag vizsgáltak meg egereket. A génmódosított egerek kétszer olyan gyorsan futottak, mint a normál egerek, és soványak maradtak akkor is, amikor magas zsírtartalmú ételeket kaptak. 

Evansék kísérletük során ezután a GW1516 többkomponensű vegyületet alkalmazták - amelyet az elhízás és a cukorbetegség elleni gyógyszerként ismernek -, és kiderült: ha az egereket az új gyógyszeres kezelés mellett még edzik is, akkor azok az egerek, amelyek a kísérlet alatt a GW1516-t is kapták, 68 százalékkal tovább voltak képesek futni, mint társaik. 

A másik tabletta hatóanyaga az AICAR, amely az AMPK hatását imitálja: az AMPK felelős az élőlények és a sejtek anyagcseréjéért. Az AMPK aktivitását utánozva a gyógyszer úgy hat, mintha a szervezet zsírt égetne. A ksíérlet során bebizonyosodot,, hogy azok az egerek, akik ezt a fajta gyógyszert kapták, 4 hét után olyan tüneteket mutattak, mintha testmozgást végeztek volna. 

A kutatók szerint ezek a gyógyszerek rengeteg ember számára lehetnek hasznosak, hiszen nagyon kevesen vannak, akik az ajánlott napi 40-60 perces testedzést elvégzik. Ha hozzájutnának egy olyan szerhez, amely mesterségesen utánozza a testedzés hatásait, az nagyban növelné a végzett mozgás hatékonyságát. 

A gyógyszerek egyelőre ksíérleti jellegűek, Evans és kollégági nem működnek együtt egyetlen gyógyszercéggel sem. Ám a GW1516 kémiai szerkezete igen egyszerű, könnyen előállítható. A kutatók mindenesetre olyan teszteket is készítettek, amleyek kimutatják a gyógyszerek hatását a vérből és a vizeletből. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel együttműködve fejlesztették ki a tesztet - talán már alkalmazni is fogják a 2008-as olimpiai játékokon.

2008.08.04 13:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések