Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Testben lebomló implantátumok

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Biológiailag lebomló elektronikai eszközök kifejlesztésén dolgozik egy amerikai kutatócsoport, az új technológia segítségével hamarosan ideiglenes implantátumok készülhetnek, például a műtéti fertőzések leküzdésére vagy a csontnövekedés serkentésére. Hasonló lebomló elektronikai eszközöket alkalmazhatnak majd egyebek mellett olajkiömléseknél vagy a későbbiekben akár fogyasztási cikkeknél is, hogy csökkentsék az egyre halmozódó elektronikai hulladék környezetet terhelő hatását.

Az eszközeinket alkotó mikrochipeket vagy integrált áramköröket eddig minél hosszabb élettartamra tervezték, az Illinois-i Egyetem anyagkutatói és mérnökei azonban ennek ellenkezőjét célozták meg: lebomló elektronikai eszközöket terveznek. John Roger és kutatócsoportja a Science tudományos magazinban számolt be az új megközelítésről, amely szerint meghatározott ideig stabil teljesítményű, de utána teljesen lebomló integrált áramköröket hoznak létre.

A lebomló elektronikához az inspirációt orvosi implantátumok kidolgozása közben szerezték. Ezeknél az eszközöknél alapvetően fontos a biokompatibilitás, biztosnak kell lenniük abban, hogy a testben elhelyezett implantátum nem irritálja környezetét, és nem lökődik ki.

Roger és csoportja három év alatt fejlesztette ki azt a mikrochipet, amelynek minden egyes eleme lebomlik. Vékony, porózus szilíciumlapkák vannak benne, az elektródok magnéziumból készültek, olyan elemből, amely megtalálható az emberi testben is, a kapszulázáshoz használt magnéziumoxid bevonatokat pedig selyemhernyógubóból nyert selyemmel burkolták be. Az így előállított kapszulaburkok az elsők, amelyek feloldódnak, ahogy telik az idő. Az, hogy hány réteget alkalmaznak belőle, meghatározza az elektronikai eszköz élettartamát: napokat, heteket, hónapokat vagy akár éveket is jelenthet.

A felhasznált anyagok teszteléséhez kidolgoztak egy orvosi implantátumot, amely saját maga által termelt hőt használt arra, hogy megóvja a megműtött egerek sebét a bakteriális fertőzéstől. Három hét elteltével a műtéti sebhelynél alig volt nyoma a fertőzésnek és az implantátum maradványai is alig látszódtak. A kutatók kidolgoztak a kísérletekhez egy teljesen átlátszó, 64 pixeles kamerát is.

Az új megközelítés rengeteg területen válthatja fel a jelenleg használt elektronikai eszközöket, akár a fogyasztási cikkek, a szórakoztató elektronika területén is - idézte Rogerst a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

2012.10.05 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések