Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Természetes kiegészítők és kemoterápia

kategória: Táplálkozás

Gyógynövénytea, kömény, acai bogyó, fokhagyma - ezek a gyógynövényes táplálékkiegészítők mind kedvezőtlenül befolyásolhatják a kemoterápia hatását. A kutatók szerint egyre több bizonyítékunk van arra, hogy a népszerű termékek felerősíthetik, vagy éppen gyengíthetik a kemoterápiás gyógyszerek hatásait. Egyes szélsőséges esetekben mérgezést és halált is okozhatnak.

"Az internet terjedésével a betegek jobban hozzáférnek az alternatív gyógyászati termékekről szóló információkhoz. Gyakran választanak e gyógymódok közül, mert úgy gondolják, ami természetes, az csak biztonságos lehet. Nem látják be, hogy a kiegészítők nem csak vitaminokból állnak, ezért hatásuk kedvezőtlenül befolyásolhatja a gyógyszeres kezelés kimenetelét, ha nem megfelelően alkalmazzák őket" - mondta erről June M. McKoy, az Északnyugati Memorial Kórház orvosa, az ASCO gyűlésén bemutatott tanulmány vezetője.


A terápiás célzattal szedett gyógynövények vagy azok bizonyos részei különböző mechanizmusok révén reakcióba léphetnek a kemoterápiás szerekkel. Néhány gyógynövény megzavarhatja a gyógyszerek lebontását, így azok nem hatnak rendesen. A fokhagyma hosszan tartó használata például fokozhatja a műtét során keletkező vérzést. Míg a főzéshez használatos fűszernövények kis mennyiségben ártalmatlanok, nagy mennyiségben, huzamosabb időn át negatív hatásuk lehet a kemoterápia ideje alatt.

Animáció: HáziPatika.com

2011.09.04 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések