Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Természetes kábítószer anyáknak?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Neurológia, Szenvedélybetegségek

Egy kisgyermek mosolya nemcsak szívmelengető érzés, de az anyák agyának jutalomközpontját is jelentősen stimulálja - állítják a Baylor Egészségügyi Egyetem (BCM) kutatói, a 'Pediatrics' című szaklapban megjelent cikkükben.

"A mostani eredményeink segíthetnek jobban megérteni az anya-gyermeke között kialakuló speciális kapcsolatot, és azt is, hogy időnként miért romlik meg ez a kapcsolat - nyilatkozta Dr. Lane Strathearn, a BCM gyermekgyógyász professzora - Az anya és gyermeke között lévő kapocs kulcsfontosságú a gyermek egészséges fejlődésében, néha azonban ez a kapcsolat nem fejlődik ki normálisan. Az elhanyagoltság és a rossz bánásmód katasztrofális következményekkel lehet a gyermek fejlődésére."

A kutatók, hogy feltárják a kapcsolat működését, megkértek 28 elsőgyermekes édesanyát, hogy nézegessenek képeket különböző gyermekekről, köztük a sajátjaikról is, miközben funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal (fMRI) vizsgálják az agyműködésüket. Az MRI-vel az agyi vérkeringést vizsgálták elsősorban, így a kutatók láthatták, mely területek aktivitása nő a képek hatására.

A képeken mosolygós, boldog, illetve szomorú, sírós, vagy semleges arckifejezésű babákat láthattak az édesanyák. A mérések szerint, amikor az anyák saját gyermeküket látták viszont a képeken, az agy jutalomközpontjának aktivitása jelentősen megnőtt. Elsősorban azon agyi részek aktivitása nőtt meg, amelyek összefüggésbe hozhatók a dopamin nevű ingerületátvivő anyaggal. "Ezek azok a területek, amelyek a drogfüggőséggel is szoros kapcsolatba hozhatók - magyarázta Dr. Strathearn - Tehát a saját gyermekünk arcát látni hasonló eufórikus érzéseket válthat ki, mint bizonyos kábítószerek."

A megfigyelések szerint az agy válaszreakciója erőteljesen függ a gyermek arckifejezésétől. A legerősebb reakciót a mosolygós képek váltották ki, ezt követték a semleges és szomorú arckifejezések. "Az anya és gyermeke közti kapcsolat megértésének első lépése az anyák érzelmi reakcióinak felmérésében rejlik. Reméljük a jövőben további kutatások során sikerülhet tovább vizsgálni ezt a kapcsolatot és megérteni alapvető működését" - nyilatkozta Dr. Strathearn.

2008.07.07 13:10:03

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Fogynak a kilométerek

Szép számmal vannak, öntevékeny, idős emberek. Kirándulnak, kocognak, kártyáznak, sakkoznak, különböző társas programokban vesznek rész. A legaktívabbak utazásokat szerveznek bel- és külföldre egyaránt. Mire kell odafigyelni az útra kelésnél?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések