Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Természetes gyilkos

kategória: Táplálkozás

A Minnesotai Egyetem kutatói felfedeztek és levédettek egy természetben előforduló lantibiotikumot (egy újfajta antibiotikumot, amely a hagyományostól eltérő módon pusztítja el a kórokozókat). Egy ártalmatlan baktérium állítja elő, és az ételhez adva elpusztíthatná ártalmas társait, mint például a szalmonellát, az Escherichia colit vagy a lisztériát.

A lantibiotikum az első természetes tartósítószer, mely megöli az igen szívós gram-negatív baktériumokat, különösen a veszélyes fajtákat. "A természetes tartósítószerekhez képest több fajta baktérium ellen hatásos, megvédi az ételt a kórokozók elszaporodásától" - mondta Dan O'Sullivan, az élelmiszer-tudományok professzora, aki véletlenül fedezte fel a lantibiotikumot, miközben a baktérium genomját vizsgálta.

A lantibiotikumot fel lehetne használni húsok, feldolgozott sajtok, tojásos és tejes termékek, konzervek, halételek, salátaöntetek, fermentált italok és más élelmiszerek tartósítására. Élelmiszer-biztonsági előnyei mellett a lantibiotikum mellett szól még, hogy könnyen emészthető, nem mérgező, nem allergén, a veszélyes baktériumok pedig nehezen válnak ellenállóvá vele szemben.

2011.08.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Izomregeneráció, nyújtás

Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések