Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy fehérje rabul ejti a vírust

kategória: Fertőző betegségek, Koleszterin

Egy eddig nem ismert mechanizmust tártak fel a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársai, melynek segítségével az emberi szervezet képes felvenni a harcot a vírusfertőzésekkel szemben. A Cell Host and Microbe oldalain közzétett tanulmány egy olyan fehérjét mutat be, mely egy sejtszintű láncreakciót elindítva növeli a sejtmembrán koleszterinszintjét, így a vírusok nem képesek kiszabadulni a sejtből, és nem tudnak tovaterjedni.

A szóban forgó fehérjét az immunrendszer interferon nevű jelvivői stimulálják - a 300 más molekula mellett. Jae U. Jung és munkatársai kimutatták, hogy ez a fehérje felfüggeszti két másik fehérje kölcsönhatását, így nő meg a membrán koleszterintartalma, azonban a beavatkozás teljes mértékben érintetlenül hagyja a vér koleszterinszintjét.

A kutatók régóta ismerik az interferonokat, melyeket az immunrendszer egyes elemei termelnek, és a vírusokkal szembeni válasz alapját képezik. Mindazonáltal eddig nem pontosan sikerült megérteni, hogyan képesek gátolni a vírusok szaporodását és terjedését. (Persze, a vírusok is résen vannak, hiszen olyan szignálokat képesek elindítani, melyek megakadályozzák az immunrendszer aktiválódását.) A membrán koleszterintartalmának fokozódása növeli annak keménységét, így a vírusrészecskék nem képesek kiválni a fertőzött sejtből. A kutatók igen meglepődtek az eredményeken. A munkacsoport további tervei között olyan gyógyszerek fejlesztése szerepel, melynek segítségével aktiválni lehetne ezt az értékes fehérjét.

2013.05.02 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Aranyér: kis duzzanattól a súlyos szövődményekig

Kellemetlen, de nem veszélyes betegség az aranyér, ám nem árt odafigyelni rá és kezelni. Nem csupán a kellemetlen tünetek és a fájdalom miatt, de egy aranyeres krízis akár azonnali sebészi beavatkozást is követelhet.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések