Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Influenza elleni tartós védelem

kategória: Nátha-influenza

Az influenzafertőzés immunválaszt generál, csakhogy az, aki egyszer átesik a légúti fertőzésen, a továbbiakban sem élvez védettséget. Ennek oka, hogy a vírusban igen gyakori a mutációk megjelenése, így az egyszer legyártott antitestek elvesztik hatékonyságukat. Azonban a Nature Structural and Molecular Biology oldalain megjelent tanulmány szerint az emberi szervezetben előfordulhatnak olyan antitestek, melyek a kórokozó állandó molekuláit támadják. A Scripps Intézet kutatói három, természetesen előforduló antitestet írtak le, melyek ilyen fehérjket ismernek fel.

A vírus egy hemagglutinin nevű fehérje segítségével tapad meg a légutak hámsejtjein lévő sziálsavon, és ennek segítségével jut be a sejtbe. A hemagglutinin térbeli szerkezet egy bemélyedést tartalmaz, melyet a szóban forgó vizsgálat szerint egyes antitestek képesek felismerni, így gátolva meg a fertőzés létrejöttét. Ráadásul a mélyedés mérete és alakja állandó marad, ami lehetőséget teremthet új védőoltások fejlesztésére, melyek nem csupán egy bizonyos törzs ellen védenek.

Mindazonáltal a helyzet kissé komplikáltabb, mint amilyennek elsőre látszik, ugyanis a vírus egyszerre nem egy sziálsavhoz kapcsolódik, hanem sokhoz, ami elfedi a mélyedést az immunrendszer elől, vagyis nem jön létre az antitestválasz. A szakértők szerint a megoldást a mesterséges antitestek jelenthetik, és a következő lépés ennek mikéntjének kidolgozását jelenti.

Animáció: HáziPatika.com

2013.02.16 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések