Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Térkép az agyról

kategória: Alzheimer-kór, Gondolta volna?, Neurológia, Pszichiátriai betegségek

Jelenleg a kutatók és az idegsebészek az emberi agy szerkezetének durván elnagyolt térképeit használják, melyeket néhány felboncolt emberi agy alapján készítettek el. Ezek a térképek nem jelzik az egyes emberek agya közötti eltéréseket.

Az új agyfeltérképező technológiát az adatgyűjtési és elemzési eljárások fejlesztésével alkotják meg, és egy szoftverrel, mely mikroszkópikus szinten teszi lehetővé az egyes emberek agyának vizsgálatát. A Florey kutatói a projekt során igénybe veszik idegtudósok, mérnökök és matematikusok szakértelmét, míg a Dél-Koreai Idegtudományi Kutatóintézet pedig biztosítja a felszerelést. A remények szerint az új technológia széles körben elérhető lesz az elkövetkező 2-3 évben.

A Howard Florey Intézet Neuroképalkotó csoportjának vezetője, Gary Egan professzor elmondta, hogy a csoportja az egyik legerősebb mágneses rezonancia vizsgáló (MRI) eszközt használja, egy Tesla 7-est, hogy kifejlesszék az új agyfeltérképező technológiát.

"Az élő agyon belüli mikroszkópikus képek átalakítják az olyan betegségek diagnosztikáját, mint például a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a Huntington-kór.
Ezzel a technológiával megfigyelhetjük a szürkeállományt és az alatta elhelyezkedő fehérállományt, melyet eddig csak a boncolás során lehetett feltárni. A jelenlegi MRI-gépek nem tudják kimutatni az élő agy speciális szerveződését és funkcionális mintáit. Például az epilepsziát okozó neuronális migrációs sérüléseket nem mutatják ki a jelenlegi MRI-módszerek. Az ultramagas eredményt adó képalkotó eljárás lehetővé teszi, hogy a tudósok és az orvosok világosan lássák az agy sérüléseit, és célirányosan alakíthatják ki a terápiát" - mondta Egan professzor.

Animáció: HáziPatika.com

2008.06.18 09:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Izomregeneráció, nyújtás

Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések