Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Terjed a vérbaj és a chlamydia - egyre több a beteg

kategória: Férfi problémák, Fertőző betegségek, Nőgyógyászat, Szexológia

Két nemi úton terjedő betegség, a chlamydia és a vérbaj egyre inkább terjed az Egyesült Államokban - állítja egy jelentés, melyet a Los Angeles Times közölt weboldalán.

A chlamydiás esetek száma 1,1 millió, még sosem volt ilyen magas Amerikában. A szifiliszes betegek száma is már hét éve folyamatosan növekszik, állítja az Amerikai Járványügyi Központ (CDC). A kankós megbetegedés, mely a 70-es években érte el a csúcspontját 1 millió fertőzöttel, visszaszorult, és tartja a 355 991-es számot, mely elkeseríti a közegészségügyi szakembereket.

A jelentés szerint a chlamydia 100 000 emberből 370-et érintett 2007-ben. Ez 7,5 százalékos növekedést jelentett a 2006-os évhez képest. "Sokkal nagyobb aggodalomra ad okot a szifilisz, mely még mindig ritka, de annál súlyosabb betegség."

A vérbajos esetek száma is emelkedett 2007-ben, 11 466-ra, mely 100 000 ember közül 3,8-at jelent. Ez 15 százalékos emelkedés a 2006-os évhez képest, mely növekedést jelent a 90-es években tapasztalt csökkenés után.
A jelentés a betegség terjedéséért a meleg és biszexuális férfiak közötti fertőzések számának drámai emelkedését teszi felelőssé. A homoszexuális kapcsolatot fenntartó férfiak teszik ki a 2007-ben regisztrált 11 466 eset 65 százalékát.

A két nemi betegség terjedése leginkább a nőket sodorja bajba, mivel "beláthatatlan következményekkel jár a nőkre, főképp, ami a termékenységet illeti" - mondta Dr. John M. Douglas Jr., a CDC nemi betegségek megelőzésével foglalkozó részlegének igazgatója.
Ha nem kezelik, mindkettő a medence gyulladásos megbetegedéséhez vezethet: a méhben illetve a petevezetékben, mely krónikus fájdalmakat, terméketlenséget és életveszélyes méhen kívüli terhességet okozhat.

A növekedés részben a jobb vizsgálati módszereknek köszönhető. Többen végeztetnek tesztet, és a vizsgálati eszközök is fejlettebbek.

2009.01.19 16:24:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések