Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Terjed a vérbaj és a chlamydia - egyre több a beteg

kategória: Férfi problémák, Fertőző betegségek, Nőgyógyászat, Szexológia

Két nemi úton terjedő betegség, a chlamydia és a vérbaj egyre inkább terjed az Egyesült Államokban - állítja egy jelentés, melyet a Los Angeles Times közölt weboldalán.

A chlamydiás esetek száma 1,1 millió, még sosem volt ilyen magas Amerikában. A szifiliszes betegek száma is már hét éve folyamatosan növekszik, állítja az Amerikai Járványügyi Központ (CDC). A kankós megbetegedés, mely a 70-es években érte el a csúcspontját 1 millió fertőzöttel, visszaszorult, és tartja a 355 991-es számot, mely elkeseríti a közegészségügyi szakembereket.

A jelentés szerint a chlamydia 100 000 emberből 370-et érintett 2007-ben. Ez 7,5 százalékos növekedést jelentett a 2006-os évhez képest. "Sokkal nagyobb aggodalomra ad okot a szifilisz, mely még mindig ritka, de annál súlyosabb betegség."

A vérbajos esetek száma is emelkedett 2007-ben, 11 466-ra, mely 100 000 ember közül 3,8-at jelent. Ez 15 százalékos emelkedés a 2006-os évhez képest, mely növekedést jelent a 90-es években tapasztalt csökkenés után.
A jelentés a betegség terjedéséért a meleg és biszexuális férfiak közötti fertőzések számának drámai emelkedését teszi felelőssé. A homoszexuális kapcsolatot fenntartó férfiak teszik ki a 2007-ben regisztrált 11 466 eset 65 százalékát.

A két nemi betegség terjedése leginkább a nőket sodorja bajba, mivel "beláthatatlan következményekkel jár a nőkre, főképp, ami a termékenységet illeti" - mondta Dr. John M. Douglas Jr., a CDC nemi betegségek megelőzésével foglalkozó részlegének igazgatója.
Ha nem kezelik, mindkettő a medence gyulladásos megbetegedéséhez vezethet: a méhben illetve a petevezetékben, mely krónikus fájdalmakat, terméketlenséget és életveszélyes méhen kívüli terhességet okozhat.

A növekedés részben a jobb vizsgálati módszereknek köszönhető. Többen végeztetnek tesztet, és a vizsgálati eszközök is fejlettebbek.

2009.01.19 16:24:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések