Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Terhesség alatt veszélyes a hajspray!

kategória: Genetika, Gyermek-egészségügy, Várandósság

Veszélyesek a kismamák számára egyes a hajspray-kben található vegyületek, mivel fokozzák a születendő fiúgyermekek körében a húgyúti fejlődési rendellenességek előfordulását.


Számos kozmetikum, így a dezodorok, parfümök, valamint a haj- és körömápoló termékek is tartalmaznak ftalátokat, például dietil-ftalátot, vagy dibutil-ftalátot. A fodrászként, kozmetikusként, vegyészkutatóként, vagy hasonló munkakörben dolgozó édesanyák újszülöttjeinél két-háromszoros a hipospadiázisként ismert születési rendellenesség. Ismert, hogy a ftalátok és anyagcsere-származékaik, így a monoetil-ftalát és a mono-n-butil-ftalát számos fejlődési rendellenességet, köztük hipospadiázist is okoznak a fiú újszülöttekben.

A mostani vizsgálatot végző londoni Imperiál Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy a terhesség első három hónapjában folsavpótlásban részesülő terheseknél 36 százalékkal csökkent a fiú újszülött hipospadiázisának a veszélye. A vizsgálat rácáfolt azokra a korábbi eredményekre is, melyek szerint a hipospadiázis szempontjából mindegy, hogy az anyag vegetáriánus, vegán, vagy normál étrendet követ-e. Az eredményeket leíró cikk hamarosan olvasható lesz az Environmental Health Perspectives című tudományos szaklapban.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.02 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések