Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Terhes? Gyógyszert szed? Ezt tudnia kell!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fájdalomcsillapítás, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Nőgyógyászat, Várandósság

A legtöbb gyógyszer annak ellenére is szedhető terhesség alatt, hogy a gyártók ezt veszélyesnek minősítik. Magyarországon is létezik információs szolgálat, amely egyszerűbb esetben telefonon, rendszeres gyógyszerszedés esetében személyes konzultáció keretében véleményezi a készítmények teratogén, tehát magzatra káros hatását - mondta a HáziPatika.com-nak dr. Erős Erika az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Ifjúsági és Családtervezési Osztályának vezetője.

Az édesanyák vagy gyermeket tervezők, illetve szoptatós édesanyák a 38 38 477-es telefonszámon kaphatnak segítséget, ha gyógyszeres kezelésre szorulnak. Akár egy egyszerű fájdalomcsillapító, akár egy bakteriális fertőzés esetén kérhetnek tanácsot a szakemberektől.

Ugyanezen a számon kérhetnek időpontot személyes konzultációra, ha valamilyen betegségük miatt állandó gyógyszerszedésre szorulnak.

A szakember elmondta, hogy jelenleg összesen körülbelül 30 készítmény van, ami károsítja a magzatokat, tehát a gyógyszerek túlnyomó többsége - bizonyos szabályok betartásával - szedhető.

A szolgáltatásnak köszönhetően már számos édesanya szült egészséges gyermeket annak ellenére, hogy gyógyszerszedésre szorult, vagy hogy mások javaslatára majdnem megszakíttatta a terhességét attól félve, hogy a gyermek betegen születik a gyógyszerek hatására.

Kanadában, az Egyesült Államokban egyébként a telefonos és személyes konzultáción kívül interneten is kaphatnak segítséget a várandósok illetve szoptatók - tette hozzá dr. Siffel Csaba szakorvos, a Natonal Center on Birth Defects and Developmental Disabilities (USA) epidemiológusa.

A napokban éppen Budapesten zajló Első közép- és kelet-európai konferencia a fogamzás előtti egészségről és a veleszületett rendellenességek megelőzéséről elnevezésű konferencián a teratogenitás tájékoztatásával foglalkozó amerikai alapítvány és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet vezetői várhatóan meg fognak állapodni arról, hogy ezt az internetes tájékoztatást hogyan lehet megvalósítani Magyarországon.

Kapcsolódó hír: Minden 25. kisbaba sérülten születik!

Kéky Kira

2008.08.29 17:11:59

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Még ez is?!

Ötven felett nem változik semmi..., ami addig ne lett volna változóban. Nem arról van szó, hogy ha elfújod azt az 50. gyertyát, akkor valami átbillen, mint a libikóka a játszótéren. (x)

tovább


Szponzorált hirdetések