Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mennyi alvás kell egy nőnek?

kategória: Alvászavar

A gyengébb nem tagjai ingerlékenyebbek és ellenségesebbek, amennyiben nem alusszák ki magukat. Az alváshiány növeli a szívbetegség, a stroke és a depresszió kialakulásának kockázatát, ám a férfiaknál alig lehet ilyen következményekkel számolni - írják az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói. A szakértők szerint a nőknek több alvásra van szükségük, így nagyobb az esélyük arra is, hogy nem jutnak elegendő pihenéshez. A férfiaknak ilyenkor két választásuk van: vagy meggyőzik párjukat az alvás fontosságáról, és még néhány órányi szundításra ösztönzik őket, vagy pedig megküzdenek a zsémbességgel.

A tengerentúli kutatók rájöttek, hogy a nőket fizikailag és szellemileg is jobban megviseli az alváshiány. A szívbetegségek, a depresszió és más pszichés problémák kialakulásának magasabb kockázata mellett az érintetteknél több véralvadást elősegítő összetevő található a vérben, ami stroke-hoz vezethet. Ezen kívül a gyulladást jelző vérképértékeik is magasabbak, amelyek összefüggnek a fájdalomérzettel - dr. Michael Breus alvásszakértő szerint így a nőknek szó szerint fájdalmas lehet a korán kelés. Ezzel szemben viszont a férfiak egészségi állapota és alvásmennyisége között nem lehetett szoros összefüggést megfigyelni, mert kevés pihenés esetén sem produkálták a gyengébb nemnél tapasztalható tüneteket.

"Eredményeink alapján a nők depressziósabbak, idegesebbek és ellenségesebbek reggel" - összegezte dr. Breus. Amennyiben valaki egy hozzá közel álló személyre ismer a leírásból, jó, ha tudja: az illetőnél valószínűleg az alváshiány idézi elő a kellemetlen viselkedést. Dr. Breus azt tanácsolja, hogy akinek nincs lehetősége éjjel a megfelelő időtartamú pihenésre, iktasson be nap közben 25-90 perc sziesztát. Ennél rövidebb vagy hosszabb pihenő azonban még rosszabb közérzethez vezethet.

Nem ez az első tudományos bizonyítása a nők nagyobb alvásigényének. Brit alvásszakértők már korábban kimutatták, hogy a nőknek 20 perccel több pihenésre van szükségük, ami az egyszerre több feladatot megoldó agyműködésre vezethető vissza. "Az alvás egyik fő funkciója az agy regenerációja - fogalmazott Jim Horne professzor, a Loughborough Egyetem alváskutatási központjának vezetője. - Mély alvás során a gondolkodásért, a memóriáért és a nyelvi kifejezésért felelős agykéreg felszabadul az érzékelés terhelése alól, és helyreállítási módba kapcsol. Minél inkább használja valaki az agyát a nap során, a szerv annál nagyobb részének kell megújulnia, következésképpen annál több alvásra van szükség. Mivel a hölgyek gyakran a párhuzamos feladatmegoldás hívei, agyuk nagyobb hányadát használják, mint a férfiak, így többet is kell aludniuk. Ám az olyan férfiaknak, akiknek munkája sok döntéshozatalt és gondos mérlegelést igényel, társaikhoz képest ugyancsak több alvásra lehet szükségük - ám korántsem annyira, mint a nőknek."

2013.03.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Csontegészség

A csontok egészségéhez két dolog fontos különösképpen: az egyik a mechanikai megterhelés, azaz a rendszeres testmozgás és sport, és a megfelelő ásványianyag-ellátás, ami az építő folyamatokhoz szükséges.

tovább


Szponzorált hirdetések