Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Más mellett kötünk ki, mint akit elképzeltünk

kategória: Pszichológia

A legtöbb nőnek viszonylag pontos elképzelése van arról, milyen férfira is vágyna. Amikor azonban egy valóságos randira sor kerül, ezek az elvárások lecsökkennek - derült ki a Northwestern és Texas A and M Egyetem közös kutatásából.

A találkozás után mérséklődnek a nők alapvető elvárásai a nagy Ő-vel kapcsolatban. Az ember ugyanis azt szeretné, hogy az aktuális partnerjelölt megfeleljen az elvárásainak, és az egyező pontok nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a hiányzóak. "Az emberek absztrakt tulajdonságokat keresnek, amit egy romantikus partnerkép testesít meg. Aztán amikor találkoznak valakivel, azt érzik, igen ő megfelelő, majd észreveszik, hogy az illető képtelen például kompromisszumokat kötni, és egyáltalán nem felel meg az alapvető elvárásaiknak" - magyarázta el Paul W. Eastwick, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint az sem meglepő, ha végül egy teljesen más ember mellett kötünk ki, mint akit elképzeltünk magunknak. Az emberek ugyanis nem a tulajdonságaik összességeként jellemezhetőek. Lehet valaki sikeres a munkájában, ambiciózus és vonzó külsejű, mindebből még nem tudhatjuk, hogy milyen dolgokat szeret.

Az internetes párkeresés is tipikus példa erre, hiszen ott adott tulajdonságok alapján keresgélhetünk a jelöltek között. A későbbi találkozás mégis sokszor csalódást okoz. A szakértők szerint ezért a legfontosabb maga a vonzalom, nem pedig önmagukban az egyes tulajdonságok.

2011.11.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább


Szponzorált hirdetések