Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi tesz boldoggá, ha nem a pénz?

kategória: Pszichológia

A közhiedelemmel ellentétben a tiszteletnek és a ráhatásnak több köze van a boldogsághoz, mint a pénznek és a hatalomnak. A pénzt és a jó életszínvonalat ugyanis hamar megszokják az emberek - derült ki egy új kutatásból. "Érdekelt minket ez a feltevés, mert bár nincs bizonyíték arra, hogy a magasabb társadalmi státusz, magas iskolai végzettség és a gazdagság nem fokozza a szubjektív jóllétet, vagy a boldogságot egyáltalán, ugyanakkor sok elmélet mégis arra utal, hogy a gazdagság boldogít" - mondta Cameron Anderson, a tanulmány szerzője, a Kalifonia Egyetem Haas Üzleti Iskolájának pszichológus kutatója.

Szerinte a társaiktól, barátaiktól vagy éppen a szomszédaiktól kapott tisztelet boldogabbá teszi az embereket, mint a pénz. A kutatók összesen 80 diákot vontak be a vizsgálatokba, akiknek felrajzolták szociometriai státuszát saját válaszaik, valamint társaik véleménye és vezetői pozíciójuk alapján. Emellett a kutatók a hallgatók jövedelmét is megvizsgálták, és meg is kérdezték őket szociális jóllétükről.

Az eredményekből kiderült, hogy azok a diákok voltak boldogabbak, akiket társaik jobban megbecsültek, az anyagi jólét pedig kevésbé számított. "Az gyorsan hozzászoknak a gazdagsághoz, ez az egyik oka annak, hogy nem boldogítja őket a pénz. A lottónyertesek például eleinte boldogok, később azonban a boldogságuk szintje visszatér a kezdetire. A megbecsülés érzése azonban nem múlik el az idővel" - vélekedtek a kutatók.


A tanulmány a Psychological Science oldalain jelent meg.

2012.07.11 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább


Szponzorált hirdetések