Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi tesz boldoggá, ha nem a pénz?

kategória: Pszichológia

A közhiedelemmel ellentétben a tiszteletnek és a ráhatásnak több köze van a boldogsághoz, mint a pénznek és a hatalomnak. A pénzt és a jó életszínvonalat ugyanis hamar megszokják az emberek - derült ki egy új kutatásból. "Érdekelt minket ez a feltevés, mert bár nincs bizonyíték arra, hogy a magasabb társadalmi státusz, magas iskolai végzettség és a gazdagság nem fokozza a szubjektív jóllétet, vagy a boldogságot egyáltalán, ugyanakkor sok elmélet mégis arra utal, hogy a gazdagság boldogít" - mondta Cameron Anderson, a tanulmány szerzője, a Kalifonia Egyetem Haas Üzleti Iskolájának pszichológus kutatója.

Szerinte a társaiktól, barátaiktól vagy éppen a szomszédaiktól kapott tisztelet boldogabbá teszi az embereket, mint a pénz. A kutatók összesen 80 diákot vontak be a vizsgálatokba, akiknek felrajzolták szociometriai státuszát saját válaszaik, valamint társaik véleménye és vezetői pozíciójuk alapján. Emellett a kutatók a hallgatók jövedelmét is megvizsgálták, és meg is kérdezték őket szociális jóllétükről.

Az eredményekből kiderült, hogy azok a diákok voltak boldogabbak, akiket társaik jobban megbecsültek, az anyagi jólét pedig kevésbé számított. "Az gyorsan hozzászoknak a gazdagsághoz, ez az egyik oka annak, hogy nem boldogítja őket a pénz. A lottónyertesek például eleinte boldogok, később azonban a boldogságuk szintje visszatér a kezdetire. A megbecsülés érzése azonban nem múlik el az idővel" - vélekedtek a kutatók.


A tanulmány a Psychological Science oldalain jelent meg.

2012.07.11 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.


Szponzorált hirdetések