Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Halálos bánat

kategória: Öregedés, Pszichológia, Stressz, Szív- és érrendszeri betegségek

Amikor meghal egy szerettünk, akár olyan mértékű szorongást, bánatot és stresszt élhetünk át, hogy szívrohamot is kaphatunk - állítják amerikai kutatók.Úgy tűnik, tényleg létezik szívszaggató bánat, legalábbis egy új kutatás szerint valóban előfordulhat, hogy szívrohamot kapunk a szomorúságtól. "Az extrém bánat érzése kiválthat szívrohamot" - magyarázta dr. Murray Mittleman, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatója, a Beth Israel Kórház Kardiovaszkuláris Kutatóközpontjának igazgatója. "Az emelkedett kockázat akár egy hónapig vagy annál hosszabb ideig is fennállhat".

A kutatók közel kétezer, szívrohamon átesett beteg adatait vizsgálták meg. Kiderült, hogy mások halála aznap 21 százalékkal emeli a szívroham esélyét, és még hat héttel utána is jelentősen magasabb a kockázat. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a gyászoló özvegyek között a házastársuk halálát követő egy hónapban 53 százalék a stroke vagy egyéb szívbetegség esélye. A szakértő szerint a gyász ugyanis olyan stresszes szorongó érzést vált ki, amely a szívre nézve káros folyamatokat indít el. "Mindez fiziológiai válaszként a szívfrekvencia és a vérnyomás növekedéséhez vezethet, valamint a vér is kissé besűrűsödhet, ez mind növeli a szívinfarktus kockázatát" - fűzte hozzá Mittleman.

Ráadásul amikor valaki elveszti szerettét, gyakran figyelmen kívül hagyja a saját szükségleteit, kevésbé törődik magával, és például a gyógyszereit sem szedi be. Dr. Mittleman szerint nagyon fontos, hogy a tüneteket komolyan vegyük: jelentkezhet mellkasi vagy hasi fájdalom, légszomj, hányinger, ájulás vagy hirtelen hidegrázás érzése.

2012.01.15 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések