Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tényleg aluszékonyabbak az amerikaiak, mint az európaiak?

kategória: Alvászavar

Ha Önnel is előfordult már, hogy majdnem elbóbiskolt egy megbeszélésen, akkor megnyugodhat, hogy nem egyedi a problémája. Egy vizsgálatban résztvevő minden ötödik amerikaival előfordult már, hogy elaludt vagy legalábbis elálmosodott olyan szituációkban, melyek folyamatos koncentrációt igényeltek.

A vizsgálat kiderítette, hogy a túlzott álmatagság közismertebb probléma az Egyesült Államokban, mint Európában. Az alváskutatások gyakran jutnak arra a következtetésre, hogy mindannyian alváshiányban szenvedünk. Ezeket a vizsgálatokat leggyakrabban gyógyszergyártó cégek támogatják, akik természetesen haszonélvezői ezen megállapításoknak.

Valójában a tudósok nem igazán tudják, hogy ténylegesen mennyi alvásra van szükségünk. Ezt leginkább embere válogatja, bár a változatosság okát nem teljesen értjük. A mostani kutatás érdekessége sem az a megállapítás, hogy sok ember alszik kevesebbet a szükségesnél, hanem az, hogy az amerikaiak sokkal jobban szenvednek ettől a jelenségtől, mint az európaiak.

A kutatások szerint az amerikaiak közel 20 százalékánál jelentkezett enyhe fokú aluszékonyság, míg a korábbi vizsgálatok az európaiaknál ezt csak 15 százalék körüli értékre tették. 
Súlyosabb álmatagságról a megkérdezett amerikaiak 11 százaléka beszélt, amelynél már a nők (13 százalék) és férfiak (8 százalék) aránya is eltérést mutatott. Kiderült az is, hogy az alvászavarokkal küszködők, a notórius keveset alvók és a rendszeresen éjszaka dolgozók a leginkább veszélyeztetettek a napközbeni aluszékonyság tekintetében.
Dr. Maurice Ohyon, a Stanford egyetem kutatója elmondta: "lehetséges következményeit tekintve az aluszékonyság jelentősen alulértékelt probléma a több műszakban dolgozók és az önszántukból keveset alvók körében. Az alvási idő lerövidítése hibás döntés, történjen az bármilyen hasznos cél érdekében is."

2010.06.28 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések