Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mennyire mérgező az alumínium?

kategória: Alzheimer-kór, Daganatos betegségek

Az élet minden területén használt alumíniumról az a hír járja, hogy a ráktól az Alzheimer-kórig számos különféle betegséget okozhat. A kérdések a fém biztonságosságával kapcsolatban különösen az izzadásgátló dezodorok alumíniumtartalma kapcsán vetődtek fel. Tudományos bizonyíték azonban egyelőre alig van toxikusságára, és amint azt oly sokszor hallottuk, mindent a dózis tesz méreggé.

A fém toxikus hatását az alumíniumkohók dolgozói és más, ipari mértékű alumínium-behatásnak kitett személyek esetében lehet kimutatni. A normál értéknél magasabb alumínium-behatásnak kitett vesebetegekben is kimutatható egy sor káros mellékhatás a dialízis során, köztük az agy és az idegrendszer károsodása. Az átlagemberek döntő többsége azonban soha nincs kitéve ilyen mértékű alumínium-behatásnak. Főként az ivóvízből, az élelmiszerekből, a savlekötő gyógyszerekből és a dezodorokból juthat a szervezetünkbe alumínium, nagyrészt alumíniumsók formájában, de ezek meglepően nehezen szívódnak fel a szervezetünkben - a bejutott alumíniumnak csupán 0,1 százaléka. A bőrön keresztül is csak kis mennyiség szívódik fel, így a dezodorokból származó alumínium mindössze 3 százalékát teszi ki a vér alumíniumszintjének. Ezekből a forrásokból tehát nagyon nehezen juthat toxikus mennyiségű alumínium a szervezetünkbe.


A The Conversation szaklapban publikált tanulmányában Ian Musgrave azt írja, az egyik leggyakoribb tévhit az alumíniummal kapcsolatban az, hogy Alzheimer-kórt okoz. A korai kutatások ugyan azt állították, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyában magasabb az alumínium szintje, a modern eszközökkel végzett mérések nem mutatták a fém magasabb szintjét az Alzheimeres betegekben. Musgrave azt is hozzátette, azért nem lepődne meg azonban azon, hogy az Alzheimer-kóros betegek agyában magasabb az alumínium szintje, mert a betegségre jellemző amiloid lerakódás megköt minden fémet, köztük az alumíniumot is, ahogyan a rezet, a cinket és a vasat. Részben a réz és a cink megkötése járul hozzá a fehérje toxicitásához.

Annak ellenére azonban, hogy a dialízises vesebetegek az alumínium sokkal magasabb behatásának vannak kitéve hosszú távon, mégsem fordul elő az ilyen betegekben nagyobb gyakorisággal Alzheimer-kór. Az alumínium tehát a szakértő szerint nem függ össze a betegséggel.


Ami pedig az emlőrákot illeti: mivel az emlő felső és külső negyede, ahol a legnagyobb valószínűséggel jelentkezik az emlődaganat, esik a legközelebb a hónalj nyirokelvezetéséhez, sokan úgy vélték, hogy a dezodorhasználatból származó alumínium-behatás hozzájárul a daganat létrejöttéhez. A daganatok előfordulása azonban az emlőszövettel áll közvetlen összefüggésben, és az emlő e területe tartalmazza a legtöbb emlőszövetet. A közelmúltban végzett epidemiológiai kutatások nem mutattak összefüggést az alumínium-tartalmú dezodorok használata és az emlőrák között. Tehát ennek az összefüggésnek is kicsi a valószínűsége.

Animáció: HáziPatika.com

2013.04.09 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések