Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tengeri szivacsból készül egy új gyógyszer emlőrák ellen

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Egy tengeri szivacsból kivont kemoterápiás szer átlagosan mintegy 2,5 hónappal növelte az áttétes emlőrákban szenvedő nők túlélését. Az eribulinnal végzett klinikai vizsgálatok eredményét június 6-án mutatták be a Klinikai Onkológia Amerikai Társaságának éves találkozóján Chicagóban.


Dr. Christopher Twelves, a Leeds-i Molekuláris Medicina Intézet professzora, aki a tanulmány egyik szerzője megjegyezte: "szükség van új terápiás eljárásokra. Statisztikailag szignifikáns a javulást látunk a túlélés tekintetében, egy olyan állapotban, melyben jobbulás nagyon ritkán szokott bekövetkezni. Az új szer a sejtosztódást célozza, másként, mint a korábbi szerek."

A vizsgálatban 750 nő vett részt randomizált csoportokban. Az előrehaladott emlőráknak jelenleg nincs standard terápiája, ezért a betegek az orvosuk ajánlása alapján kaptak gyógyszert, átlagosan már négyféle kemoterápiás kúrán mentek keresztül. A kutatók megállapították, hogy az eribulint kapó csoportnál 23 százalékkal nőtt az átlagos túlélés (13 hónap, szemben a más kemoterápiás szert kapó betegek 10,7 hónapjával).

A találkozón több szakember bizakodásának adott hangot, azonban Dr. Massimo Cristofanilli (Fox Chase Rákközpont Philadelphia), a vizsgálat gyenge pontját pontosan abban látja, hogy a nem eribulint kapó csoport tagjait "az orvosuk ajánlása alapján" kezelték, nem egyféle módon. Ráadásul nem mindenki részesült az utóbbi években fejlesztett új gyógyszerekből.

Animáció: HáziPatika.com

2010.06.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nem mindegy, hogy milyen gyümölcsöt vásárol! A sokáig szállított vagy tárolt, de látszólag friss, egzotikus gyümölcsök vitamintartalma sokszor kisebb, mint a mélyhűtött hazainak.


Szponzorált hirdetések