Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Temesi Ferenc regényt írt Bartókról

kategória: Programajánló

Ez az én Bartókom - így jellemezte Temesi Ferenc a premier előtti bemutatón legújabb, Bartók című regényét. "Tudom, hogy sokan azt fogják mondani, Bartók kicsit sokat beszél a könyvben. Valószínű, hogy nem beszélt ennyit a valóságban, de ez az én Bartókom. Amennyiben valaki írni akar Bartókról, majd bemutatja máshogy, én azonban ilyennek szerettem volna ábrázolni" - mondta az író. arról is beszélt, hogy főhőse ugyanolyan problémákkal küzd, mint egy átlagos ember: szerelem, házasság, csalódások, válás, pénztelenség.

A 110 fejezetből álló, 655 gépelt oldalas mű még nincs kinyomtatva, ezért a rendezvényen csak a kéziratokból felolvasva kaptak ízelítőt az érdeklődők. Temesi Ferenc dokumentumregénynek tartja könyvét, amelynek vázát a tények adják, de a különböző szituációk között vannak kitaláltak is. Olyannak mutatta be Bartókot, amilyennek megismerte műveiből, írásaiból, leveleiből. Mindig tanúkat szólaltat meg, akik jól ismerték a zeneszerzőt. "Ez nem életrajz, hanem egy regény vagy még inkább lélekrajz. A könyv három szálon fut: Bartók itthon, Bartók az Egyesült Államokban és végül az életrajzoló szakasz. Utóbbiban él, dolgozik, de nincs pénze, nincs szerelme. Ezért elkezd írogatni halott barátokról, zenéről, ami egyik napilapba sem kell."

Temesi Ferenc 1949-ben született Szegeden, az egyetem magyar-angol szakán 1974-ben szerzett diplomát. 1975-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott, attól kezdve szabadúszó író, műfordító. Első könyve, a Látom, nekem kell lemennem című novelláskötet 1977-ben jelent meg. 1986-87-ben megjelent első, s mindmáig talán legolvasottabb, legsikeresebb regénye, a Por első és második kötete. A Porral kezdődő regényciklus második darabja az 1993-as Híd volt, amelynek cselekménye "a tarot és a kínai pálcikás jövőmondás köré szerveződött", a ciklus harmadik darabjában, az 1996-os Pest címűben a kínai harcművészet 36 titkos hadicsele adja a mű szervező erejét.

2012.04.30 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Praktikák:

    VitaminABC

    VitaminABC
    tovább


    Szponzorált hirdetések