Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Teljesen lila volt az arca a fuldoklástól – ezzel a módszerrel mentette meg az életét

kategória: Balesetek, elsősegély, Gyermek-egészségügy, Vészhelyzetek, katasztrófák

Ahogy arról a TV2 Tények című műsora beszámolt, Somjai Zoltán, a 33-as busz vezetője megmentette egy kisgyermek életét, akinek a légutait elzárta egy cukorka.

A körülbelül 3 éves kislánynak már lila volt a feje a fuldoklástól, amikor a buszsofőr a Savoyai Jenő téri buszmegállóba érkezve meglátta a járdán álló, kétségbeesetten segítséget kérő édesapát.

Somjai Zoltán kiszállt a buszból, a gyermek hátát magához szorította és a mellkasa alatt megnyomta. A harmadik nyomás sikerrel járt: a kislány légcsövéből kirepült a cukor.

Kisebb gyermeknél egyébként nem a Heimlich-féle műfogást szokták alkalmazni, hanem az alábbi módszerek egyikét:
- A gyermeket bal alkarunkra fektetve az alsó bordaíveknél bal kezünkkel megfogjuk, ekkor tenyerünk a rekeszizom alatti területen helyezkedik el. A gyermek hátára hirtelen nyomást vagy kíméletes ütést gyakorolva az idegentest kilökődhet.
- A másik lehetőség, ha a sérültet hason fekve combunkra fektetjük, kissé lóg a feje, és a lapockák közötti részen nyomást vagy ütést mérünk a hátára.

A félrenyeléskor alkalmazható műfogásról megtudhat többet alábbi két cikkünkből:

Félrenyelés

Halálos félrenyelés

A BKV rendkívüli jutalmat ad az életmentő sofőrnek: Dr. Kocsis István a saját vezérigazgatói keretéből 50 ezer forintot ajánlott fel neki a nem mindennapi helytállásáért.

A mentősök és később a Heim Pál gyermekkórház orvosa is megerősítette, hogy a kislány életét a buszvezető mentette meg, mivel a gyermek néhány perc alatt megfulladt volna, ha nem kap szakszerű segítséget.

2008.12.23 12:53:14

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések