Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Teljesen lila volt az arca a fuldoklástól – ezzel a módszerrel mentette meg az életét

kategória: Balesetek, elsősegély, Gyermek-egészségügy, Vészhelyzetek, katasztrófák

Ahogy arról a TV2 Tények című műsora beszámolt, Somjai Zoltán, a 33-as busz vezetője megmentette egy kisgyermek életét, akinek a légutait elzárta egy cukorka.

A körülbelül 3 éves kislánynak már lila volt a feje a fuldoklástól, amikor a buszsofőr a Savoyai Jenő téri buszmegállóba érkezve meglátta a járdán álló, kétségbeesetten segítséget kérő édesapát.

Somjai Zoltán kiszállt a buszból, a gyermek hátát magához szorította és a mellkasa alatt megnyomta. A harmadik nyomás sikerrel járt: a kislány légcsövéből kirepült a cukor.

Kisebb gyermeknél egyébként nem a Heimlich-féle műfogást szokták alkalmazni, hanem az alábbi módszerek egyikét:
- A gyermeket bal alkarunkra fektetve az alsó bordaíveknél bal kezünkkel megfogjuk, ekkor tenyerünk a rekeszizom alatti területen helyezkedik el. A gyermek hátára hirtelen nyomást vagy kíméletes ütést gyakorolva az idegentest kilökődhet.
- A másik lehetőség, ha a sérültet hason fekve combunkra fektetjük, kissé lóg a feje, és a lapockák közötti részen nyomást vagy ütést mérünk a hátára.

A félrenyeléskor alkalmazható műfogásról megtudhat többet alábbi két cikkünkből:

Félrenyelés

Halálos félrenyelés

A BKV rendkívüli jutalmat ad az életmentő sofőrnek: Dr. Kocsis István a saját vezérigazgatói keretéből 50 ezer forintot ajánlott fel neki a nem mindennapi helytállásáért.

A mentősök és később a Heim Pál gyermekkórház orvosa is megerősítette, hogy a kislány életét a buszvezető mentette meg, mivel a gyermek néhány perc alatt megfulladt volna, ha nem kap szakszerű segítséget.

2008.12.23 12:53:14

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések